17 Οκτώβριος 2015, 20:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2015, 21:14

«Παραβίαση διεθνούς δικαίου η μεταφορά νερού από την Τουρκία στα Κατεχόμενα»

  • «Παραβίαση διεθνούς δικαίου η μεταφορά νερού από την Τουρκία στα Κατεχόμενα»
    (Φωτ.: EPA/Stringer)

Προσπάθεια της Άγκυρας να ενισχύσει την εξάρτηση των Κατεχομένων από την Τουρκία χαρακτήρισε η κυπριακή κυβέρνηση το έργο μεταφοράς νερού, το οποίο εγκαινίασε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι πρόκειται για εξέλιξη που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αποτελεί αρνητικότατη εξέλιξη και για τους Τουρκοκυπρίους, τονίζοντας παράλληλα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταγγείλει τις τουρκικές ενέργειες από το 2013.

Επίσης, επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους προέδρους των εθνικών κοινοβουλίων των χωρών-μελών της ΕΕ απέστειλε σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος Γιαννάκης Ομήρου.

Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, αλλά και των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το έργο, υπογραμμίζει ο Γ. Ομήρου, αποσκοπεί στην περαιτέρω εδραίωση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής του 1974 και στην ενσωμάτωση των Κατεχομένων στην Τουρκία.

Στα εγκαίνια του αγωγού μεταφοράς νερού από τη Μερσίνα στα Κατεχόμενα στη Μύρτου, ο Ερντογάν δήλωσε: «Αν αυτοί στον Νότο πουν ότι επιθυμούν να επωφεληθούν από αυτό το νερό, θα το ονομάσουμε "νερό της ειρήνης" και θα τους δώσουμε».

Στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του Τούρκου προέδρου. Κόμματα και οργανώσεις κατηγόρησαν τον Ερντογάν ότι με το εν λόγω έργο επιχειρεί την παγίωση της ηγεμονίας της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο. Οι διαδηλωτές κρατούσαν μπαλόνια που συμβόλιζαν τους νεκρούς της πρόσφατης τρομοκρατικής επίθεσης στην Άγκυρα και τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.