17 Οκτώβριος 2015, 13:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2015, 13:40

Κύπρος: Αποζημίωση δύο εκατ. ευρώ σε πρώην στρατιώτη που έμεινε ανάπηρος

  • Χάθηκε όπλο από στρατόπεδο της Νέας Περάμου 2

Αποζημίωση ύψους δύο εκατ. ευρώ επιδίκασε κυπριακό δικαστήριο σε 26χρονο ο οποίος, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στην Εθνική Φρουρά, έμεινε ανάπηρος μετά από επεισόδιο θερμοπληξίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο νεαρός από τα Λύμπια είχε καταταγεί τον Ιούλιο του 2007 και 22 ημέρες αργότερα, ενώ βρισκόταν στο ΚΕΝ Λάρνακας, υπέστη θερμοπληξία, με αποτέλεσμα από τότε να βρίσκεται καθηλωμένος με 100% αναπηρία.

Όπως διαπιστώθηκε, αν και κρίθηκε από το στρατό Ι4, εντούτοις εκτελούσε ασκήσεις και λάμβανε μέρος στις πρόβες της παρέλασης.

Την ημέρα που υπέστη τη θερμοπληξία, επικρατούσαν πολύ ψηλές θερμοκρασίες (43,5 βαθμούς στη Λευκωσία).

Όπως επισημαίνει το δικαστήριο, ενώ ο στρατιώτης δεν έπρεπε να παίρνει μέρος σε ασκήσεις και πρόβες παρέλασης (διαταγές της ΕΦ), παρόλα αυτά λάμβανε μέρος κατόπιν εντολών ή διαταγών ανωτέρων στρατιωτικών, με αποτέλεσμα να υποστεί θερμοπληξία λόγω της καταπόνησής του.

Επίσης εντοπίζεται αμέλεια για το γεγονός ότι δεν μεταφέρθηκε έγκαιρα στο νοσοκομείο, αλλά αρκετές ώρες αργότερα.

Σύμφωνα με την απόφαση του ανώτερου επαρχιακού δικαστή, επιδικάζεται ποσό 800.000 ευρώ ως γενικές αποζημιώσεις για πόνο, ταλαιπωρία, οδύνη και απώλεια της προσωπικής άνεσης. Άλλες 800.000 ευρώ ως γενικές αποζημιώσεις για φροντίδα και αποκατάσταση συντήρησης και άλλες 400.000 ως απώλεια μελλοντικών απολαβών.

Είναι η πρώτη φορά που επιδικάζονται τόσο μεγάλες αποζημιώσεις από δικαστήριο στην Κύπρο.