16 Οκτώβριος 2015, 23:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Οκτώβριος 2015, 21:15

Ντράγκι: Σώστε τις ελληνικές τράπεζες πριν από την αξιολόγηση

  • Ντράγκι: Σώστε τις ελληνικές τράπεζες πριν από την αξιολόγηση
    (Φωτ.: EPA/Fredrik Von Erichsen)

Να αποδεσμευθούν τα 15 δισ. ευρώ που εκκρεμούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έως τις 15 Νοεμβρίου, παρότι δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος, επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού οικονομικού περιοδικού Wirtschaftwoche.

Το περιοδικό αποκαλύπτει ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι τόνισε στην τελευταία συνεδρίαση της Eurogroup στις 5 Οκτωβρίου πως οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να λάβουν απαραιτήτως χρήματα έως τις 15 Νοεμβρίου και όχι μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Η ΕΚΤ εμφανίζεται πρόθυμη να αρκεστεί στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στο τραπεζικό σύστημα για να συναινέσει στην αποδέσμευση των 15 δισ. ευρώ, αποσυνδέοντας την εκταμίευση του ποσού για τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τα υπόλοιπα ακανθώδη ζητήματα της αξιολόγησης, όπως το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη θέση της ΕΚΤ συμμερίζονται ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός για τις τράπεζες της ευρωζώνης (SSM) και η Κομισιόν.