18 Οκτώβριος 2015, 18:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάρτιος 2016, 14:03

Οι Έλληνες της Μόσχας οργανώνουν παρουσίαση βιβλίου του Χάρη Τσιρκινίδη

  • Οι Έλληνες της Μόσχας οργανώνουν παρουσίαση βιβλίου του Χάρη Τσιρκινίδη

Νίκος Σιδηρόπουλος – Ανταπόκριση από τη Μόσχα 

Το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Μόσχας, ο Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας και η Ελληνική Λέσχη «Ρωμιοσύνη» οργανώνουν στις 23 Οκτωβρίου την παρουσίαση του βιβλίου του γνωστού Πόντιου συγγραφέα της Ελλάδας και ερευνητή της ποντιακής γενοκτονίας Χάρη Τσιρκινίδη, με τον τίτλο Το Κόκκινο Ποτάμι. Η τραγωδία του ελληνισμού της Ανατολής, 1908-1923. Είναι η πρώτη έκδοση του βιβλίου στη ρωσική γλώσσα από τον εκδοτικό οίκο «Aleteia» της Αγίας Πετρούπολης. 

Στις 18:30 της 23ης Οκτωβρίου, στο Κέντρο των Εθνοτήτων του Δήμου της Μόσχας θα γίνει η εκδήλωση, το πρώτο μέρος της οποίας θα αφιερωθεί στο γενικότερο έργο του Χάρη Τσιρκινίδη. Θα ακολουθήσουν η ομιλία του συγγραφέα για τα γεγονότα στον Πόντο και τη Μικρά Ασία την περίοδο 1908-1923 και η παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος Το Κόκκινο Ποτάμι.

Το μυθιστόρημα μιλά για μια ιστορία αγάπης με φόντο τα τραγικά γεγονότα στην ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα. 

Ο Χάρης Τσιρκινίδης γεννήθηκε στο χωριό Λεκάνη του νομού Καβάλας σε οικογένεια προσφύγων από τον Πόντο. Από τα παιδικά του χρόνια ο συγγραφέας κουβαλούσε μνήμες των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες.


Χ.Τσιρκινίδης (Φωτ.: Β. Τσενκελίδης για το pontos-news.gr)

Το βιβλίο του Χάρη Τσιρκινίδη στα ρωσικά, προλογίζει ο πρόεδρος της Εθνικοπολιτιστικής αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδης. Γράφει:

«Το ιστορικό μυθιστόρημα Το Κόκκινο Ποτάμι μεταφέρει τραγικά γεγονότα, που η μνήμη τους αντανακλά στην ψυχή του κάθε Έλληνα. Ο συγγραφέας, μέσω της ιστορίας μιας οικογένειας, αναδεικνύει την τραγωδία ενός λαού. Τα βάσανα δεν γονάτισαν τους προγόνους μας και αυτοί διατήρησαν το πνεύμα τους για τις επόμενες γενιές. Ο ελληνικός λαός διαπαιδαγωγείται με βάση τις ορθόδοξες αξίες και ξέρει να συγχωρεί. Η συγχώρεση είναι η χειρονομία των γενναιόδωρων ανθρώπων.

»Αυτό το μυθιστόρημα είναι χρήσιμο για το δικαίωμα των παιδιών μας στη μνήμη.

»Πρέπει να θυμόμαστε αυτές τις τρομερές σελίδες της ιστορίας, για να μην επαναληφθεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες παρόμοια τραγωδία.

»Ελπίζω, αυτό το βιβλίο να βρει τον αναγνώστη του και να πάρει τη θέση που του αξίζει, στην βιβλιοθήκη του κάθε ορθόδοξου χριστιανού», καταλήγει ο Ιβάν Σαββίδης.