16 Οκτώβριος 2015, 19:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Οκτώβριος 2015, 19:14

Παραίτηση Σαββαΐδου ζήτησε η κυβέρνηση

  • Παραίτηση Σαββαΐδου ζήτησε η κυβέρνηση
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ιγκόρ Ταλάεβιτς)

Την παραίτηση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αφορμή στάθηκε η ποινική δίωξη που άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών για απιστία σε βαθμό κακουργήματος για το πάγωμα φορολογικού προστίμου ύψους 78 εκατ. ευρώ αλλά και για τη δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παράβαση καθήκοντος.

Το αδίκημα που ερευνάται αφορά απόφαση της Κατερίνας Σαββαΐδου να επανεξεταστεί φορολογικό πρόστιμο 78 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί σε εταιρεία, παρότι το πρόστιμο είχε επικυρωθεί και από επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών.

Επίσης, σύμφωνα με τη δικογραφία, η Κατερίνα Σαββαΐδου έδωσε, στις 12 Ιανουαρίου, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, χρονικό περιθώριο ενός έτους σε τηλεοπτικά κανάλια προκειμένου να αποδώσουν στο Δημόσιο το 20% που εισπράττουν για λογαριασμό του επί της αξίας των διαφημίσεων.

Με την απόφαση της 12ης Ιανουαρίου, απόφαση που δημοσιεύτηκε λίγες ημέρες αργότερα στο ΦΕΚ, η Κατερίνα Σαββαΐδου όρισε ότι η δήλωση μπορεί να υποβληθεί μέχρι την 20ή Ιανουαρίου για τα έσοδα του προηγούμενου έτους.