16 Οκτώβριος 2015, 16:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Οκτώβριος 2015, 15:35

Πίνεις τον καφέ σου σκέτο; Είσαι ψυχοπαθής!

  • Πίνεις τον καφέ σου σκέτο; Είσαι ψυχοπαθής!
    (φωτ.: Flickr)

Σας αρέσει να πίνετε τον καφέ σας σκέτο; Πιστεύετε ότι είναι πιο υγιεινό να περιορίζει κανείς όσο μπορεί τη ζάχαρη; Μια αμφιλεγόμενη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ έρχεται να χτυπήσει… καμπανάκια κινδύνου καθώς ισχυρίζεται ότι όσοι προτιμούν τον καφέ τους «μαύρο» είναι πιο πιθανό να έχουν ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν 953 ενήλικες Αμερικανούς, με μέσο όρο ηλικίας τα 35 χρόνια. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ποια τρόφιμα τους άρεσαν περισσότερο, και στη συνέχεια απάντησαν σε διάφορα ερωτηματολόγια προσωπικότητας στα οποία καταγράφονταν ιδιότητες όπως ο ναρκισσισμός, η επιθετικότητα, η ψυχοπάθεια, η τάση για καθημερινό σαδισμό ή μαζοχισμό.

Πέρα από τον καφέ, στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν επίσης ραπανάκια, σέλινο και τόνικ για να υπολογιστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι ψυχωτικές τάσεις των συμμετεχόντων.

Στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι οι πικρές γεύσεις σχετίζονται άμεσα με την αντικοινωνική συμπεριφορά και εκτιμάται ότι όσοι προτιμούν πικρά ποτά και τρόφιμα ενδεχομένως στο μέλλον να παρουσιάσουν χαρακτηριστικά που συνδέονται με την ψυχοπάθεια, το σαδισμό, το ναρκισσισμό ή το μακιαβελισμό.

Η μελέτη έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων καθώς πολλοί επισημαίνουν ότι αν την διαβάσει κανείς, η λέξη «καφές» αναφέρεται μόλις πέντε φορές στις 40 σελίδες, ενώ οι ερευνητές δεν ρώτησαν καν τους ανθρώπους που συμμετείχαν πώς πίνουν τον καφέ τους. Απλώς –λένε οι επικριτές– ζήτησαν να αξιολογήσουν τη γεύση του καφέ και άλλων τροφίμων και διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες διαφώνησαν μεταξύ τους για τις γεύσεις, πράγμα εντελώς φυσικό καθώς δεν έχουν όλοι την ίδια γευστική αντίληψη.

Παρά αυτήν τη μεγάλη διαφωνία, οι ερευνητές διατήρησαν το σύστημα αξιολόγησης και προχώρησαν κανονικά τη μελέτη.