16 Οκτώβριος 2015, 08:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Οκτώβριος 2015, 08:28

Στον αέρα το πολυνομοσχέδιο από υπηρεσία της Βουλής

  • Στον αέρα το πολυνομοσχέδιο από υπηρεσία της Βουλής
    (Φωτ.αρχ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος)

Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, αξιολογώντας το πολυνομοσχέδιο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τους αρμόδιους υπουργούς για παραβιάσεις του Συντάγματος. Διατυπώνει μάλιστα σειρά παρατηρήσεων για μέτρα που συμπεριλαμβάνονται σε άρθρα του πολυνομοσχεδίου. 

Οι παρατηρήσεις του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής επικεντρώνονται σε πολλές φορολογικές διατάξεις, όπως στα ανείσπρακτα ενοίκια (δεν μπορεί να επιβληθεί φόρος εισοδήματος αν δεν υπάρχει κτήση εισοδήματος από τον φορολογούμενο), την παραβίαση του κεκτημένου ασφαλιστικού δικαιώματος (σε περιπτώσεις που με προγενέστερες ρυθμίσεις ασφαλισμένοι είχαν εξαιρεθεί από την αύξηση ορίων ηλικίας), τη φορολόγηση του περιεχομένου των θυρίδων κ.λπ.

Επίσης κρίνει πως μπορεί να θεωρηθεί αντισυνταγματική η κατάργηση των προληπτικών ελέγχων στις δαπάνες του κράτους και των ΟΤΑ.

Αναφορικά με την τιμή του φαρμάκου, η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής επισημαίνει πως για να αξιολογηθεί συνταγματικώς η κρατική ρύθμιση της τιμής θα πρέπει να συντρέχουν δύο βασικές προϋποθέσεις. Αφενός να μην προσβάλλεται ο πυρήνας της επιχειρηματικής ελευθερίας και αφετέρου ο περιορισμός να είναι αναγκαίος, κατάλληλος και επαρκής με τη στενή έννοια, ανάλογος προς τον επιδιωκόμενο σκοπό.

Υπογραμμίζεται δε, πως σύμφωνα και με το Συμβούλιο της Επικρατείας η τιμή πώλησης του φαρμάκου δεν µπορεί να είναι κατώτερη από το κόστος παραγωγής ή εµπορίας ορθολογικώς οργανωµένης επιχείρησης.