16 Οκτώβριος 2015, 13:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Οκτώβριος 2015, 14:01

Αναδρομή στα 10 προηγούμενα Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (βίντεο)

  • Αναδρομή στα 10 προηγούμενα Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (βίντεο)
    8ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών ΟΑΚΑ 2012 (φωτ.: Γιάννης Κωστελίδης)

Γιορτή πολιτισμού και ποντιακής παράδοσης αποτελούν τα Πανελλαδικά Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που διοργανώνει τα τελευταία 10 χρόνια η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με τη συμμετοχή χιλιάδων χορευτών και χορευτριών από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Μία μέρα πριν από την έναρξη του 11ου Φεστιβάλ, το pontos-news.gr κάνει μια μικρή αναδρομή σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά δρώμενα των Ποντίων.

1ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών
Η αυλαία των επιτυχημένων φεστιβάλ ποντιακών χορών που έμελλαν να καθιερωθούν ως θεσμός στα ποντιακά δρώμενα άνοιξε με τη διοργάνωση του 1ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2005 στο Αλεξάνδρειο Αθλητικό Κέντρο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης (Παλαί ντε Σπορ). Το παρθενικό φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στο θρύλο του ποντιακού τραγουδιού, τον αείμνηστο τραγουδιστή Χρύσανθο.

2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών
Η δεύτερη συνάντηση μελών ποντιακών σωματείων της Ελλάδας δεν άργησε να έρθει, κι έτσι το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2006 στη Δράμα, στο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Κραχτίδης», διοργανώθηκε το 2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών. Οι χορευτές συναντήθηκαν ξανά σε μια κοινή κορυφαία εκδήλωση πολιτισμού που στόχο είχε την προβολή και διατήρηση της παράδοσης του ποντιακού ελληνισμού.

3ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών
Περίπου έναν χρόνο αργότερα, το κλειστό γυμναστήριο της Νεάπολης Λάρισας φιλοξένησε το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2007 το 3ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 1.700 χορευτές των 340 ποντιακών σωματείων της ΠΟΕ απ' όλη τη χώρα. Με τους ήχους της λύρας, του νταουλιού, του γαβάλ’, νέες και νέοι παρουσίασαν ξακουστούς ποντιακούς χορούς δείχνοντας πως η παραδοσιακή μουσική δεν χάνεται με την πάροδο των χρόνων, αλλά αναβαπτίζεται από γενιά σε γενιά και ολοένα και περισσότερο δυναμώνει. Το φεστιβάλ αυτό ήταν αφιερωμένο στους νεκρούς των πυρόπληκτων περιοχών των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007, και στον εθνομάρτυρα Πόντιο δημοσιογράφο Νίκο Καπετανίδη.

4ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών
Το ημερολόγιο έδειχνε Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008 όταν έλαβε χώρα το 4ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στο Κλειστό Φαλήρου. Οι 1.600 χορευτές και χορεύτριες των πέντε συνδέσμων της ΠΟΕ παρουσίασαν παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς από όλες τις περιοχές του Πόντου, καταχειροκροτούμενοι από τους 5.000 θεατές που παρακολούθησαν το φεστιβάλ. Η διοργάνωση αυτή ήταν αφιερωμένη στην προστασία του Περιβάλλοντος και τελούσε υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

5ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών
Παρουσία 6.000 θεατών που κατέκλυσαν κάθε γωνιά του Αλεξάνδρειου Αθλητικού Μελάθρου Θεσσαλονίκης (Παλαί ντε Σπορ) διεξήχθη το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009 το 5ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ. 1.800 χορευτές απ’ όλη την Ελλάδα εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στους χιλιάδες θεατές, και 100 χορευτές του λαϊκού αρχαϊκού δρωμένου των Μωμόγερων, μέλη 5 ποντιακών σωματείων του Νομού Κοζάνης, έδωσαν μια ξεχωριστή όσο και εντυπωσιακή νότα στην κορυφαία εκδήλωση.

6ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών
Με τη συμμετοχή 1.700 χορευτών διοργανώθηκε για 6η συνεχή χρονιά το Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010, στο Κλειστό Στάδιο της Λευκόβρυσης Κοζάνης. Το 6ο φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Μαθητή - Αθλητή και Εθνομάρτυρα Συμεών Ανανιάδη, ο οποίος απαγχονίστηκε το 1921 μετά από απόφαση του παράνομου κεμαλικού δικαστηρίου στην Αμάσεια του Πόντου κατηγορούμενος για αντεθνική δράση, επειδή η γαλανόλευκη αθλητική περιβολή του Κολεγίου Ανατόλια της Μερζιφούντας, όπου φοιτούσε, παρέπεμπε στην ελληνική σημαία.

7ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών
Συγκλόνισαν με την παρουσία τους για έβδομη συνεχή χρονιά χορευτές και χορεύτριες των ποντιακών σωματείων της ΠΟΕ το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011 στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο Κομοτηνής. Το 7ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του αοιδίμου Μητροπολίτη Τραπεζούντας και Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου, ο οποίος είχε γεννηθεί στην Κομοτηνή. Επίσης τιμήθηκε (και συγκίνησε τους θεατές) ο ζωγράφος Τριαντάφυλλος Ηλιάδης από τον Πετεινό Ξάνθης, ο οποίος λόγω σοβαρότατης αναπηρίας στα άνω άκρα, ζωγραφίζει με το στόμα.

8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών
Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012, στο κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος διοργάνωσε το 8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών. Συμμετείχαν περισσότεροι από 150 καλλιτέχνες της Ποντιακής Μούσας, περισσότεροι από 2.000 χορευτές, νέοι και νέες από 450 ποντιακούς συλλόγους απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον Ποντιακό Ηγεμονικό Οίκο των Γαβράδων, ο οποίος χάρισε στον ελληνισμό διανοουμένους, καλλιτέχνες, αλλά και τον Άγιο Θεόδωρο Γαβρά που τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Το κεντρικό σύνθημα του φεστιβάλ ήταν «90 Χρόνια Πυρρίχιος Δρόμος», το οποίο παρέπεμπε στα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την Ανταλλαγή των Πληθυσμών, καθώς επίσης και στο «δρόμο της φωτιάς» που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν οι Πόντιοι πρόσφυγες, με τεράστια προβλήματα, δυσκολίες, απώλειες, και θυσίες.

9ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών
Η καρδιά του Πόντου χτύπησε για άλλη μια φορά στη φιλόξενη προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη, με τη διοργάνωση του 9ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013 στο Κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Πυλαία. Χορευτές από κάθε γωνιά της Ελλάδας ένωσαν για μια ακόμη φορά τις δυνάμεις τους, και με χέρια ψηλά μάς απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο ότι ο Πόντος ζει μέσα από τέτοιες διοργανώσεις.

10ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών
Χιλιάδες Πόντιοι, μέσα και έξω από το κλειστό γήπεδο της Λάρισας, συναντήθηκαν και έγιναν ένα με τους χορούς της αλησμόνητης πατρίδας το Σάββατο 1 Νοέμβριου 2014. Μέσα από το 10ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών οι 2.500 χορευτές με τους χορούς και τα τραγούδια έστειλαν στα πέρατα του κόσμου το μήνυμα ότι ο Πόντος είναι ζωντανός όσο ζωντανή είναι η παράδοση στις ψυχές των ανθρώπων.

Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ17
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
2015
19:00
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Δυτικής...