15 Οκτώβριος 2015, 16:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Οκτώβριος 2015, 16:46

Στην Κοζάνη χτυπά το Σάββατο η καρδιά του Πόντου

  • Στην Κοζάνη χτυπά το Σάββατο η καρδιά του Πόντου
    O αντιδήμαρχος Κοζάνης Αχ. Δημητριάδης, ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Δυτ. Μακεδονίας & Ηπείρου Θ. Λαζαρίδης, ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρ. Τοπαλίδης και ο γραμματέας του ΣΠΟΣ Δυτ. Μακεδονίας & Ηπείρου Γ. Χριστοφορίδης (φωτ.: pontos-news.gr)

2.500 Πόντιοι χορευτές και χορεύτριες από κάθε γωνιά της χώρας θα κατακλύσουν το Σάββατο 17 Οκτωβρίου το Κλειστό Γυμναστήριο Λευκόβρυσης Κοζάνης, στο οποίο θα πραγματοποιηθεί το 11ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.

Πρόκειται για μια διοργάνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), η οποία εδώ και δέκα χρόνια αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της χώρας.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 19:00 και είναι αφιερωμένη στη μνήμη δύο αείμνηστων, σπουδαίων Ποντίων. Του ακαδημαϊκού Πολυχρόνη Ενεπεκίδη και του μεγάλου πολιτικού ανδρός και γιατρού Ιωάννη Πασαλίδη. Θα είναι όμως αφιερωμένη και «στην προσφυγιά του χθες και του σήμερα», όπως χαρακτηριστικά ελέχθη στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στην Κοζάνη.

Συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος Τοπαλίδης, ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου Θεόδωρος Λαζαρίδης, ο γενικός γραμματέας του ίδιου ΣΠΟΣ και εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Χριστοφορίδης, και ο αντιδήμαρχος Κοζάνης Αχιλλέας Δημητριάδης.


(Φωτ.: pontos-news.gr)

Μήνυμα αισιοδοξίας και διεκδίκησης
Στη συνέντευξη Τύπου τονίστηκε ότι παρά τις οικονομικές αντιξοότητες και την κρίση που μαστίζει τη χώρα, η ποντιακή νεολαία δίνει βροντερό παρών, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας και ταυτόχρονα μαχητικής διεκδίκησης των δικαίων του ποντιακού ελληνισμού, «που το τελευταίο χρονικό διάστημα προσπαθούν να μας αποστερήσουν».

Η αναφορά έγινε για την αφαίρεση από την εξεταστέα ύλη της ιστορίας της Γ΄ Λυκείου του κεφαλαίου «Ο παρευξείνιος ελληνισμός κατά τον 19ο-20ο αιώνα», του μοναδικού κεφαλαίου σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες όπου υπάρχει σαφής αναφορά στη Γενοκτονία των Ποντίων. Για μια ακόμη φορά, επίσης, χαρακτηρίστηκαν ως απαράδεκτα ανιστόρητες οι θέσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, τις οποίες αρνείται να ανασκευάσει.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον εμπαιγμό των χιλιάδων ανασφάλιστων υπερήλικων νεοπροσφύγων Ποντίων, των οποίων η επιβίωση τίθεται σε κίνδυνο και αμφισβητείται το δικαίωμά τους στη ζωή και την αξιοπρέπεια από τις κυβερνητικές επιλογές.

«Μέσω της μεγαλειώδους αυτής εκδήλωσης, καταδικάζουμε με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη στάση που επιδεικνύει η ελληνική πολιτεία στα δίκαια και τις διεκδικήσεις μας, και θέτουμε όλους προ των ευθυνών τους για τις από εδώ και πέρα ενέργειες και κινητοποιήσεις μας», υπογραμμίστηκε στη συνέντευξη Τύπου.

«Δεν ξεχνούμε την προσφυγιά»
Αναφορικά με την αφιέρωση του φεστιβάλ «Στην προσφυγιά του χθες και του σήμερα», στην παρουσίαση της εκδήλωσης τονίστηκε ότι οι απόγονοι γενοκτονημένων και προσφύγων δεν ξεχνούν ποτέ τι σημαίνει ξεριζωμός και προσφυγιά, και ότι τα μέλη των 433 πρωτοβάθμιων ποντιακών σωματείων μελών της ΠΟΕ δεν θα πάψουν να αγωνίζονται για τη δικαίωση των 353.000 γενοκτονημένων προγόνων τους και για τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στο σημείο αυτό έγινε αναφορά και στην πρόσφατη παράδοση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε πρόσφυγες στην Ειδομένη του Κιλκίς, τα οποία συγκέντρωσε η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΠΟΕ.

Στις εγκαταστάσεις του γυμναστηρίου της Λευκόβρυσης θα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης καθ’ όλη τη διάρκεια του 11ου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, τα οποία με μέριμνα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Κοζάνης θα διανεμηθούν στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ17
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
2015
19:00
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Δυτικής...