15 Οκτώβριος 2015, 17:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Οκτώβριος 2015, 16:28

Καινοτόμος μέθοδος διάγνωσης της στεφανιαίας νόσου από ομάδα του ΑΠΘ

  • Καινοτόμος μέθοδος διάγνωσης της στεφανιαίας νόσου από ομάδα του ΑΠΘ

Μια καινοτόμο, μη επεμβατική, μέθοδο φασματοσκοπίας σύνθετης αντίστασης για την έγκαιρη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα Δυναμικής Πολυφασικών Συστημάτων του ΑΠΘ.

Σε αντίθεση με τη μέθοδο υπερήχου που εφαρμόζεται ως τώρα, η μέθοδος της παραπάνω ομάδας της οποίας επικεφαλής είναι ο Θοδωρής Καραπάντσιος, καθηγητής του τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις ή ακριβό και ογκώδη εξοπλισμό για την εφαρμογή της.

Μάλιστα το κόστος και το μέγεθος της συσκευής που θα αναπτυχθεί στο μέλλον, αναμένεται να είναι τέτοιο ώστε να μπορεί ο καθένας να την προμηθευτεί για οικιακή χρήση.

Η καινοτόμος εφαρμογή παρουσιάστηκε από τον δρ Σωτήρη Ευγενίδη στο διαγωνισμό «Falling Walls Athens 2015» στις 8 Οκτωβρίου, στην Αθήνα, όπου απέσπασε την πρωτιά.

Με τη νίκη στο διαγωνισμό, η καινοτόμος εφαρμογή του ΑΠΘ θα διαγωνισθεί με τις 100 μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις από όλο τον κόσμο για την τρέχουσα χρονιά, στον τελικό του καταξιωμένου διεθνούς διαγωνισμού «Falling Walls» που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 8 Νοεμβρίου 2015.