15 Οκτώβριος 2015, 14:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Οκτώβριος 2015, 14:07

Στην Τουρκία «χαρίζει» τον Σεφέρη η Ακαδημία Νόμπελ

  • Στην Τουρκία «χαρίζει» τον Σεφέρη η Ακαδημία Νόμπελ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση που εύκολα μπορεί να γεννήσει ιδέες περί... σκοπιμοτήτων, έκανε πρόσφατα το huffingtonpost.gr. Περιδιαβάζοντας έναν διαδραστικό χάρτη που έφτιαξαν οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας της Ακαδημίας των βραβείων Νόμπελ, διαπίστωσε ότι ο τιμημένος με το βραβείο λογοτέχνης Γιώργος Σεφέρης, γέννημα της γης της Ιωνίας, από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας «πιστώνεται» στην Τουρκία.

Για την ακρίβεια, σημειώνεται χαρακτηριστικά στον χάρτη ότι ο Σεφέρης «γεννήθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (σήμερα Τουρκία)».

Ακριβές, αλλά δυνατόν να τύχει εκμετάλλευσης, δεδομένου ότι θα πρέπει κανείς να περάσει σε άλλο σύνδεσμο, για να δει ότι ο Σεφέρης έγραφε στα ελληνικά και τιμήθηκε για την ποίησή του.

TR Τουρκία, 3 Νομπελίστες... λέει ο χάρτης «βαπτίζοντας» τον Σεφέρη Τούρκο.

Τρεις Νομπελίστες πιστώνει στην Τουρκία ο χάρτης -τον Σεφέρη, τον Ορχάν Παμούκ και τον Τουρκοαμερικανό Αζίζ Σανκάρ (φέτος)- και έναν στην Ελλάδα, τον Οδυσσέα Ελύτη.

Το γένος του σπουδαίου μας ποιητή Γιώργου Σεφέρη και το γεγονός ότι μέσα από την ποίησή του ανέδειξε την αγωνία για την πατρίδα και δη κατά την φοβερή περίοδο της Χούντας, μοιάζει να μην έχει καμία αξία για εκείνους που διαμόρφωσαν τον χάρτη...