15 Οκτώβριος 2015, 09:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Οκτώβριος 2015, 08:58

Πόρισμα σοκ για τις συντάξεις από την Επιτροπή Σοφών

  • Πόρισμα σοκ για τις συντάξεις από την Επιτροπή Σοφών
    Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την ώρα που συνεδριάζει η Επιτροπή Σοφών (φωτ. αρχ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας)

Ανατροπές ακόμα και στην ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη των 360 ευρώ, αλλά και παρεμβάσεις στο ποσοστό αναπλήρωσης, που οδηγεί σε μειώσεις στις νέες συντάξεις, πρόκειται να συμπεριληφθούν στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το Ασφαλιστικό, που σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα.

Η πρόταση που πρόκειται να κατατεθεί προς το υπουργείο Εργασίας, είναι να τεθούν περιουσιακά κριτήρια στην ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη, κάτι που σημαίνει ότι αν κάποιος έχει εισοδήματα, από ενοίκια, μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις, θα λαμβάνει μικρότερο ποσό σύνταξης. Είναι το λεγόμενο «αυστραλιανό μοντέλο».

Παράλληλα, στις προτάσεις της Επιτροπής Σοφών θα συμπεριληφθεί και η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης στις νέες συντάξεις, από το 65% που είναι σήμερα στο 55%. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εάν μάλιστα η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης προκύψει στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, τότε είναι πιθανό οι νέες συντάξεις να είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με τις καταβαλλόμενες, σε ποσοστό που μπορεί να κυμανθεί στα επίπεδα 25 – 27%.

Στις προτάσεις της Επιτροπής αναμένεται να συμπεριληφθεί και η σύνδεση του αναλογικού τμήματος της σύνταξης με το προσδόκιμο ζωής.

Αυτό σημαίνει ότι όσο θα αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, άρα και τα χρόνια συνταξιοδότησης, τόσο θα κινδυνεύει το αναλογικό τμήμα της σύνταξης, να είναι συνεχώς πιο μικρό. Σε κάθε περίπτωση, οι προτάσεις της Επιτροπής θα τεθούν σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς, με στόχο μέχρι 15 Νοεμβρίου να προκύψει νομοσχέδιο προς κατάθεση στη Βουλή.