14 Οκτώβριος 2015, 17:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Οκτώβριος 2015, 17:14

Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν τα Σόδομα

  • Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν τα Σόδομα

Μετά από δεκαετίες ανασκαφών για την ανεύρεση των Σοδόμων, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Trinity Southwestern στο Νέο Μεξικό πιστεύουν ότι έχουν βρει επιτέλους τα ερείπια της Βιβλικής πόλης!

Ομάδα που κάνει ανασκαφές στην περιοχή Ταλ ελ Χαμάμ της Ιορδανίας, ισχυρίζεται ότι τα ερείπια «γιγάντιας» πόλης της εποχής του Χαλκού, ταιριάζουν με τις περιγραφές της πόλης, που σύμφωνα με τις Γραφές καταστράφηκε από τον Θεό.

«Γνωρίζουμε πολύ λίγα για την εποχή του Χαλκού στα νότια της κοιλάδας του Ιορδάνη. Οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χάρτες της περιοχής ήταν κενοί.

»Αλλά αυτό που έχουμε βρει είναι μια σημαντική πόλη-κράτος, η ύπαρξη της οποίας μας ήταν άγνωστη πριν από την έναρξη του έργου μας», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Στίβεν Κόλινς.


Ο Στιβ Κόλινς στις ανασκαφές του Ταλ ελ Χαμάμ

Ο Κόλινς υποστηρίζει πως το μέγεθος της πόλης ήταν «τερατώδες», σε σύγκριση με τις υπόλοιπες πόλεις της ίδιας περιόδου στην περιοχή (πέντε έως δέκα φορές μεγαλύτερη). Η ερευνητική ομάδα των αρχαιολόγων ισχυρίζεται ότι η πόλη ήταν ισχυρά οχυρωμένη, καθώς προστατευόταν από χοντρούς τοίχους. Ενδεικτικά, ένας εξ αυτών που ανακαλύφθηκε είχε πάχος 5,2 μέτρα και ύψος 10 μέτρα!

Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, η πόλη αφότου ερημώθηκε, έμεινε ακατοίκητη για περισσότερα από 700 χρόνια. Στην εποχή του Σιδήρου άρχισε και πάλι να ακμάζει, όπως «μαρτυρά» η τεράστια σιδερένια πύλη που βρέθηκε.

Η καταστροφή των Σοδόμων και των Γομόρρων αναφέρεται, εκτός από την Αγία Γραφή, και στο Κοράνι. Στα χωρία της Παλαιάς Διαθήκης περιγράφεται το πώς ο Θεός κατέστρεψε τους «κακούς και αμαρτωλούς» των Σοδόμων με φωτιά και θειάφι, ενώ σώθηκε μόνο ο ενάρετος Λωτ και η οικογένειά του.