14 Οκτώβριος 2015, 13:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Οκτώβριος 2015, 13:52

Δύο συλλήψεις για τις φονικές εκρήξεις στην Άγκυρα

  • Δύο συλλήψεις για τις φονικές εκρήξεις στην Άγκυρα
    Στιγμιότυπο από την επίσκεψη των προέδρων Τουρκίας και Φινλανδίας, με τις συζύγους τους στο σημείο των αιματηρών επιθέσεων της 10ης Οκτωβρίου στην Άγκυρα (φωτ.: ΑΠΕ-STR)

Δύο άνδρες που φέρονται να είχαν «προβλέψει» τις πολύνεκρες επιθέσεις της 10ης Οκτωβρίου στην Άγκυρα μέσω ανάρτησης στο Twitter συνέλαβαν οι τουρκικές Αρχές στο πλαίσιο των ερευνών τους για την υπόθεση. Οι συλληφθέντες, που σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης είναι μέλη του ΡΚΚ, μία μέρα πριν από τις φονικές εκρήξεις είχαν αναφέρει στους λογαριασμούς τους στο Twitter κάτι σχετικό με τις εκρήξεις.

Όπως γράφει η εφημερίδα Hürriyet, μήνυμα που έλεγε «μια βόμβα θα εκραγεί στην Άγκυρα» είχε αναρτηθεί στον ψεύτικο λογαριασμό @DrBereday, εννέα ώρες πριν από το μακελειό.


Ένα από τα «ενοχοποιητικά» tweets

Στον ίδιο λογαριασμό είχαν δημοσιευθεί παλιότερα μηνύματα όπως «αν το Ισλαμικό Κράτος έβαζε βόμβα στην Άγκυρα...» ή «στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα μπορεί να υπάρξει μια παρέμβαση από το Ισλαμικό Κράτος. Ο μόνος τρόπος να αποτραπεί αυτό είναι με ευθεία ανάμειξη των αριστερών οργανώσεων. Το ΡΚΚ δεν εμπλέκεται στην υπόθεση».

Τούρκος αξιωματούχος που μίλησε στο Γαλλικό πρακτορείο υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας είπε: «Διεξάγεται νέα έρευνα. Το ερώτημα που θέτουμε είναι πώς μπορεί να γνώριζαν» για την επίθεση.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο «υπ'αριθμόν 1 ύποπτος» για την επίθεση αυτή είναι η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Ωστόσο ο ίδιος δεν απέκλεισε κατηγορηματικά εμπλοκή του PKK, κάτι που από την πρώτη στιγμή οι Αρχές αφήνουν να αιωρείται. Χθες, πάντως, δόθηκε εντολή για την αποπομπή των ανώτατων αξιωματικών της αστυνομίας από τη διοίκηση της Άγκυρας, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η αιματηρή επίθεση.