13 Οκτώβριος 2015, 23:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουάριος 2016, 11:32

«Το τελευταίο δείπνο στη Μύρνα» παρουσιάστηκε στην Κατερίνη

  • «Το τελευταίο δείπνο στη Μύρνα» παρουσιάστηκε στην Κατερίνη

Στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου του Δήμου Κατερίνης έγινε με επιτυχία, η παρουσίαση του μυθιστορήματος του Μέλιου Πίτσια Το τελευταίο δείπνο στη Μύρνα, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις  ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ. Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο συγγραφέας και εκδότης Σάββας Καλεντερίδης μαζί με τον φιλόλογο και συγγραφέα, Αντώνη Μπιτσιάνη. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Ελένη Τζάγκα, καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας, η οποία άνοιξε την εκδήλωση διαβάζοντας ένα απόσπασμα του μυθιστορήματος.

Το ξεκίνημα έγινε με μουσική. Στο πιάνο ήταν η Όλγα Καπασακαλίδου και στο τραγούδι η Δήμητρα Σάββα. Στη συνέχεια ο Σάββας Καλεντερίδης έκανε τη γενική παρουσίαση του μυθιστορήματος, αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα υψηλού επιπέδου λογοτέχνημα στο οποίο ο συγγραφέας διατρέχει με εξαιρετική ευαισθησία και μαεστρία διαδρομές ενός αιώνα στην ιστορία ενός μακεδονικού χωριού, προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανό στη φαντασία μας έναν κόσμο και μια κοινωνία που πέρασε ανεπιστρεπτί.

Στη δική του ανάλυση ο φιλόλογος και συγγραφέας Αντώνης Μπιτσιάνης ασχολήθηκε με τη θεματολογία και τη γλώσσα του μυθιστορήματος.

Σημείωσε ότι ο συγγραφέας κάνει ένα μαγικό ταξίδι στο χρόνο και το χώρο, την ιστορία και την παράδοση, τη φαντασία και την πραγματικότητα.

Μέσα από απίστευτους ηρωισμούς και οδυνηρές θυσίες, αβάσταχτους πόνους και λυτρωτικές χαρές αναδύεται ένας κόσμος γεμάτος γοητεία και μυστήριο, που πρέπει να μην αφήσουμε να ξεχαστεί. Με μια γλώσσα που θέλγει, δημιουργείται πολύ πειστικά η ατμόσφαιρα της εποχής.

Ο ίδιος ο συγγραφέας, Μέλιος Πίτσιας εξήγησε πώς προσπάθησε να συνδέσει την πραγματικότητα με το όνειρο.