13 Οκτώβριος 2015, 21:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Οκτώβριος 2015, 21:10

Παίρνουν πίσω τη διάταξη για τα ανείσπρακτα ενοίκια

  • Αλεξιάδης: Αφορολόγητο μόνο μέσω κάρτας ή τράπεζας
    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας)

Οι πολλές αντιδράσεις που δημιούργησε η απόφαση για τη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων ανάγκασε την κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση. Μιλώντας στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προανήγγειλε την απόσυρση των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου για την φορολόγηση των ενοικίων και των διατάξεων για τα ανείσπρακτα ενοίκια.

Ο υπουργός έδωσε απαντήσεις σε πολλά σημεία της κριτικής που κάνει η αντιπολίτευση λέγοντας: «Εμείς θα κάνουμε αλλαγές. Δεν είναι διαδικασία "take it or leave it". Για παράδειγμα θα αποσυρθεί αύριο το άρθρο 2 παρ. 5 και 6», που αφορά τους συντελεστές φορολόγησης του εισοδήματος από ακίνητα και την εξαίρεση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και ενώσεων ιδιοκτητών πολυκατοικιών από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης όταν δεν αποκτούν έσοδα υποκείμενα σε φόρο εισοδήματος.

«Το ότι σταματά η εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων σημαίνει απλώς ότι ψάχνουμε να βρούμε με ποια διάταξη θα φορολογηθούν», επεσήμανε.

Αναφερόμενος σε επιμέρους διατάξεις ο Τρύφων Αλεξιάδης ξεκαθάρισε ότι η διάταξη για τις θυρίδες «δεν διαφέρει στο παραμικρό από την υπάρχουσα. Είναι η ίδια διάταξη που υπάρχει από το 2013 και μπήκε για λόγους νομοτεχνικούς».

Για τα διατηρητέα ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχει διάταξη. Αυτό το υποστηρίζει ένας φορέας που καλούσε να ψηφίσουμε "ναι" στο δημοψήφισμα και αντιπροτείνει να μπει φόρος στα αγροτεμάχια». Ωστόσο έκανε σαφές πως δεν θα μπει συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια.