13 Οκτώβριος 2015, 18:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Οκτώβριος 2015, 18:23

Ο εισαγγελέας καίει το ζεύγος Παπαντωνίου

  • Αιφνιδιαστικός έλεγχος στο σπίτι του Παπαντωνίου από τους εισαγγελείς διαφθοράς
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας)

Την ενοχή του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες για το οικονομικό έτος 2009 ζήτησε από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων ο εισαγγελέας Παναγιώτης Πούλιος. Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι  το ποσό του 1,3 εκατ. ευρώ, που φέρεται να μην είχε δηλώσει το ζεύγος Παπαντωνίου, είναι ιδιαίτερα μεγάλο και δεν δικαιολογείται από την οικονομική κατάσταση των κατηγορουμένων.

Επεσήμανε παράλληλα, ότι η σύζυγος του πρώην υπουργού Οικονομικών ήταν η πραγματική και κύρια δικαιούχος του επίμαχου ποσού καθόλη τη διάρκεια ύπαρξης του λογαριασμού της HSBC Ελβετίας, ο οποίος αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Παράλληλα ανέφερε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών γνώριζε την ύπαρξη του επίμαχου λογαριασμού στην HSBC.

Αυτό αποδεικνύεται κυρίως από το γεγονός ότι το χρηματικό ποσό εξήχθη στην Ελβετία από τον κουμπάρο και στενό συνεργάτη του, Γιώργο Κανδαλέπα. Ο εισαγγελέας συμπέρανε ότι υπήρξε μακρά και συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης του ποσού. Πρωτόδικα το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών τόσο τον πρώην υπουργό όσο και τη σύζυγό του και επιδίκασε επίσης χρηματική ποινή 100.000 στον καθένα και αποζημίωση υπέρ του Δημοσίου 50.000 ευρώ στον καθένα λόγω ηθικής βλάβης.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του δεν παρίστανται στη δίκη αλλά εκπροσωπούνται δια των τριών πληρεξουσίων δικηγόρων τους. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 30 Οκτωβρίου.