13 Οκτώβριος 2015, 17:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Οκτώβριος 2015, 17:33

«Το μαλαισιανό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ρωσικό πύραυλο»

  • «Το μαλαισιανό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ρωσικό πύραυλο»
    Ο επικεφαλής του Ολλανδικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τίμπε Γιούστρα ανακοινώνει το πόρισμα για το μοιραίο Boeing (φωτ.: EPA/Robin Van Lonkhujsen)

Η πτήση 17 της Malaysia Airlines καταρρίφθηκε πάνω από την ανατολική Ουκρανία από έναν ρωσικής κατασκευής πύραυλο BUK, συμπεραίνει το Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφαλείας (DSB/OVV), στο τελικό πόρισμά του για τη συντριβή του αεροπλάνου τον Ιούλιο του 2014.

«Μια εκρηκτική κεφαλή εξερράγη έξω από το αεροπλάνο στην αριστερή πλευρά του πιλοτηρίου. Η κεφαλή αυτή αντιστοιχεί στον τύπο της εκρηκτικής κεφαλής που φέρει το πυραυλικό σύστημα εδάφους αέρος Buk», δήλωσε ο επικεφαλής του OVV Τίμπε Γιούστρα, που παρουσίασε σήμερα την έκθεση του επίσημου φορέα ο οποίος είχε αναλάβει τις έρευνες.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι η Ρωσία έχει αμφισβητήσει ότι χρησιμοποιήθηκε αυτός ο τύπος πυραύλου.

Το OVV δεν είναι αρμόδιο να απαντήσει στο ποιος ευθύνεται για την τραγωδία, κι έτσι δεν διευκρινίζεται ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο.

Ο Γιούστρα ανακοίνωσε το πόρισμα της έρευνας στη στρατιωτική βάση Γκίλζε-Ρίγεν, όπου το πιλοτήριο και το τμήμα της business class του Boeing 777 ανασυναρμολογήθηκαν από τα συντρίμμια που μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία.

Το OVV κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα πως η Ουκρανία είχε λόγο να κλείσει τον ενάεριο χώρο της πάνω από τη ζώνη των συγκρούσεων και πως οι 61 αεροπορικές εταιρείες που είχαν συνεχίσει τις υπερπτήσεις, θα έπρεπε να είχαν αναγνωρίσει τον εν δυνάμει κίνδυνο.