13 Οκτώβριος 2015, 20:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιανουάριος 2016, 18:07

«Νικόπολη: Στην καρδιά της Ρωμανίας» – Αφιέρωμα από τους Ποντίους του Βάιμπλινγκεν

  • «Νικόπολη: Στην καρδιά της Ρωμανίας» – Αφιέρωμα από τους Ποντίους του Βάιμπλινγκεν
    (Φωτ.: Παύλος Νικολαΐδης)

Ένα μοναδικό ξύπνημα μνήμης με ένα ταξίδι στη Νικόπολη του Πόντου, που για είκοσι αιώνες αποτέλεσε πεδίο δόξας και ηρωισμού ακριτών, μαρτύρων και ομολογητών, επιχείρησε και κατάφερε ο Σύλλογος Ποντίων Βάιμπλινγκεν «Οι Αργοναύτες» το διήμερο 9 και 10 Οκτωβρίου.

Με τίτλο «Νικόπολη: Στην καρδιά της Ρωμανίας», το διήμερο αφιέρωμα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, φίλων και μελών του συλλόγου, που διψούν να μάθουν για την αλησμόνητη πατρίδα.

Τις εκδηλώσεις άνοιξε η ιστορική και λαογραφική εισήγηση του ιστορικού, ερευνητή και δημοσιογράφου Νίκου Πετρίδη για τη Νικόπολη του Πόντου.

«Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή να συνομιλείς με τόσους ανθρώπους, ιδιαίτερα νέα παιδιά, που θέλουν να μάθουν καινούρια πράγματα, διψούν για οτιδήποτε αφορά στην ιστορική μας πατρίδα, ρωτούν, ακούν, διαφωνούν, συνομιλούν, αποδέχονται, σκέπτονται, αναζητούν» ανέφερε ο Ν. Πετρίδης.

Ο Νικοπολίτης Ν. Πετρίδης ανέδειξε την αξία της συνεύρεσης με «συμπατριώτες, φίλους παλιούς και νέους, συγγενείς», που «δίνουν δύναμη για συνέχεια στις προσπάθειες όλων μας, με ένα στόχο. Τη συνεχή αναζήτηση, μελέτη και ανάδειξη όσων έχουν σχέση με τον Πόντο, την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, την πορεία μας μέσα στους αιώνες και το κοινό μας μέλλον». Χαιρετίας σε όλους στο τέλος, μαζί και μια ευχή:

«Είθε να ξαναβρεθούμε εντάμαν, με χορούς κυκλωτικούς, όχι μόνο στη Γερμανία ή στην Ελλάδα αλλά στην πατρίδα μας τον Πόντο. Και κατά προτίμηση στη Νικόπολη».

Ο κόσμος που παρευρέθηκε στον ετήσιο χορό των Ποντίων Βάιμπλιγκεν, ο οποίος έγινε τη δεύτερη μέρα, απόλαυσε ποντιακά ακούσματα από τον Κώστα Σιαμίδη, τον Γιώργο Στεφανίδη, τον Στάθη Παρχαρίδη, και πολλούς από τους μουσικούς του συλλόγου.

Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ09
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
2015
19:30
Ο Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες» σας προσκαλεί σε ένα μεγάλο αφιέρωμα που...