12 Οκτώβριος 2015, 22:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Οκτώβριος 2015, 22:20

Η διαδρομή του Κολλεγίου «Ανατόλια» από τον Πόντο στη Θεσσαλονίκη

  • Η διαδρομή του Κολλεγίου «Ανατόλια» από τον Πόντο στη Θεσσαλονίκη
    Το Κολλέγιο «Ανατόλια» στον Πόντο

Την περιπετειώδη διαδρομή ενός και πλέον αιώνα, του Κολλεγίου «Ανατόλια», από τον Πόντο και τις «χαμένες πατρίδες» στην «προσφυγομάνα» Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει μέσα από το βιβλίο του ο Αμερικανός συγγραφέας – πρώην πρόεδρος του σχολείου, William McGrew.

Το βιβλίο, με τίτλο: Educating Across Cultures: Anatolia College in Turkey and Greece, παρουσιάστηκε απόψε, στο Κολλέγιο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων των 50ων Δημητρίων.

Η έκδοση καταγράφει την αξιομνημόνευτη και περιπετειώδη διαδρομή του Κολλεγίου «Ανατόλια», από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του στον Πόντο μέχρι τη σημερινή εποχή στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Σύλλογο Αποφοίτων «Ανατόλια», με την υποστήριξη της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Η έκδοση Educating Across Cultures: Anatolia College in Turkey and Greece, παρακολουθεί και καταγράφει την πολυετή διαδρομή του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού ιδρύματος με βασικούς σταθμούς τη Βοστόνη, όπου βρίσκονται οι απαρχές του Κολλεγίου Ανατόλια, τη Μερζιφούντα του Πόντου, όπου πρωτολειτούργησε το ίδρυμα το 1886 και τη Θεσσαλονίκη, όπου εγκαταστάθηκε το 1924.


Η βιβλιοθήκη του ιστορικού Κολλεγίου

Στο βιβλίο παρουσιάζονται σπάνια ιστορικά ντοκουμέντα, πολύτιμο αρχειακό υλικό και αναδεικνύεται από συγκινητικές προσωπικές ιστορίες μαθητών και δασκάλων με όραμα. Η έκδοση συνδέει την ιστορία του Κολλεγίου «Ανατόλια», με μεγάλα ιστορικά γεγονότα του περασμένου αιώνα αλλά και την ιστοριογραφία της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, όπως είπαν οι ομιλητές στη διάρκεια της παρουσίασης, συνεισφέρει στον εμπλουτισμό των πηγών, σχετικά με το κίνημα των Αμερικανών ιεραποστόλων, τη γενοκτονία των Αρμενίων, την ελληνοτουρκική σύγκρουση, τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους. Επίσης, αναδεικνύει τα συνεχή επιτεύγματα της εκπαίδευσης με διεθνή χαρακτηριστικά μέσα από το πρίσμα της επιβίωσης και της εξέλιξης ενός αμερικανικού κολλεγίου παρά τις αδιάκοπες αναταράξεις της Ιστορίας.


Φωτογραφία της ποδοσφαιρικής ομάδας του Κολλεγίου «Ανατόλια»

Ο William McGrew διετέλεσε πρόεδρος του Κολλεγίου «Ανατόλια» από το 1974 μέχρι το 1999 και εν συνεχεία ανέλαβε την προεδρία της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής (2005-2009). Προηγουμένως είχε διατελέσει μέλος του διπλωματικού σώματος των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο.