2 Αύγουστος 2013, 10:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:17

Η Ιεράπετρα υποδέχτηκε τους πρόσφυγες του 1922

  • 5 Απριλίου: Πανελλήνια Ημέρα Προσφύγων

Η Ιεράπετρα υποδέχτηκε  τους πρόσφυγες του 1922

Tα εγκαίνια της έκθεσης «Η Αττική και η Κρήτη υποδέχονται τους πρόσφυγες του '22», πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του παραλιακού σχολικού συγκροτήματος Ιεράπετρας, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Κύρβεια 2013». Τη διοργάνωση είχαν αναλάβει η ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. και ο Σύλλογος Μικρασιατών Ιεράπετρας, από κοινού με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Ιστορίας κ. Νίκος Ανδριώτης, που παρουσίασε το θέμα: «Η άφιξη και η εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στην Κρήτη».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος κ. Σ. Αναστασάκης, ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Κων/νος Δερμιτζάκης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Νίκος Χριστοφακάκης, ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. κ. Γιάννης Λαθουράκης, η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας κ. Μαρία Δραγασάκη κ.α. Συγκίνηση προκάλεσαν και οι αναμνήσεις που μετέφεραν στους παρευρισκόμενους, οι πρόσφυγες κ. Καλιοντζής και κ. Βαλαχής.

Η έκθεση φιλοξενείται στην Ιεράπετρα, με πρωτοβουλία του πρώην προέδρου της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. κ. Χριστοφακάκη και την συμβολή της συμπολίτισσάς μας, κ. Ελένης Σολιδάκη, πρώην υπαλλήλου της Βουλής.

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση προέρχονται από υλικό που έχει συγκεντρωθεί και από τους τέσσερις Νομούς του νησιού. Ειδικότερα, όσον αφορά στο Λασίθι, παρουσιάστηκε υλικό από το αρχείο του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας, της προέδρου κ. Μαρίας Δραγασάκη, του Συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων Μεραμπέλλου, του Νίσπιτα και της κ. Μαρίας Σεργάκη.

Πηγή: anatolh.com