12 Οκτώβριος 2015, 19:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Οκτώβριος 2015, 18:32

Δεν θα διωχθεί ο οδοντογιατρός που σκότωσε τον Σεσίλ

  • Δεν θα διωχθεί ο οδοντογιατρός που σκότωσε τον Σεσίλ

Οι Αρχές της Ζιμπάμπουε δεν θα ασκήσουν δίωξη στον Αμερικανό οδοντίατρο που σκότωσε τον Ιούλιο τον Σεσίλ, ένα από τα διασημότερα λιοντάρια της χώρας, επειδή είχε φροντίσει να λάβει νόμιμη άδεια για το... σαφάρι του και αγνοούσε ότι παραβίαζε τον νόμο!

«Αποδείχτηκε ότι ο Ουόλτερ Πάλμερ ήρθε στη Ζιμπάμπουε επειδή όλα τα έγγραφά του ήταν εντάξει», είπε η υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, προσθέτοντας ότι ο οδοντίατρος και κυνηγός τροπαίων είναι καλοδεχούμενος στη χώρα, όχι όμως για να κυνηγήσει θηράματα.

Το πρόβλημα, εξήγησε η υπουργός, ήταν ότι ο ιδιοκτήτης της έκτασης στην οποία έγινε το κυνήγι δεν είχε το δικαίωμα να προτείνει στον Αμερικανό να σκοτώσει ένα λιοντάρι στο κτήμα του. Ο Πάλμερ, που ακολουθούσε τον οδηγό του, αγνοούσε σε ποια περιοχή βρισκόταν όταν σκότωσε, με τόξο και βέλος, τον Σέσιλ.

Είχε όμως καταβάλει νωρίτερα στις αρχές το ποσό των 55.000 δολαρίων για να του επιτρέψουν να κυνηγήσει.

«Πώς θα μπορούσαμε να του ασκήσουμε δίωξη; Το πρόβλημα είναι εσωτερικό, δικό μας. Θα πρέπει να ξαναδούμε την πολιτική μας», είπε η υπουργός.

Ως εκ τούτου, ο μόνος που έχει κατηγορηθεί μέχρι σήμερα είναι ο οργανωτής του σαφάρι, ο επαγγελματίας κυνηγός Τέο Μπρόνκχορστ. Η δίκη του, στα τέλη Σεπτεμβρίου, αναβλήθηκε για τις 15 Οκτωβρίου. Ο Μπρόνκχορστ, που δηλώνει ότι δεν έχει κάνει τίποτα παράνομο και ότι ο Αμερικανός πελάτης του είναι «εντελώς αθώος», έχει αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 1.000 δολαρίων. Ταυτόχρονα, ωστόσο, κατηγορήθηκε ότι πουλούσε παράνομα αντιλόπες, και θα δικαστεί ξεχωριστά για αυτήν την υπόθεση.

Ο θάνατος του Σεσίλ, ενός σπάνιου αρσενικού λιονταριού με μαύρη χαίτη, προκάλεσε οργή σε όλο τον κόσμο. Το αιλουροειδές, ηλικίας 13 ετών, έφερε ένα κολάρο με το οποίο επιστήμονες παρακολουθούσαν τις μετακινήσεις του, στο πλαίσιο επιστημονικής μελέτης. Ο Πάλμερ έχει ζητήσει συγγνώμη για τον θάνατο του Σεσίλ και επέρριψε όλη την ευθύνη στον Μπρόνκχορστ επειδή, όπως ισχυρίζεται, του έκρυψε την αλήθεια.