12 Οκτώβριος 2015, 17:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Οκτώβριος 2015, 16:57

Η τραγωδία του ελληνισμού της Μικράς Ασίας στη Φλόριντα των ΗΠΑ

  • Κατά Φίλη και το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο στις ΗΠΑ
    Ο ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και του Πόντου (ΕΚΕΜΑΠ / AMPHRC) Γεώργιος Μαυρόπουλος (φωτ.: pontos-news.gr)

Συγκίνηση αλλά και πόνο για τους προγόνους που μαρτύρησαν στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων στην Καταστροφή της Σμύρνης ένιωσαν οι ομογενείς που βρέθηκαν στην κοινοτική αίθουσα της Αγίας Τριάδος του Κλίαργουοτερ της Φλόριντας πριν από λίγες μέρες.

Στην αίθουσα αντηχούσε το τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα «Η Σμύρνη μάνα καίγεται, καίγεται και το βιος μας, ο πόνος μας δεν λέγεται, δεν γράφεται ο καημός μας...».

Σε οθόνη προβάλλονταν σκηνές από τις πορείες θανάτου των Ποντίων και τις αγριότητες σε βάρος του ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Βασικός ομιλητής ήταν ο ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και του Πόντου (ΕΚΕΜΑΠ / AMPHRC), Γεώργιος Μαυρόπουλος από το Σικάγο. Ο Γ. Μαυρόπουλος αναφέρθηκε στα 93 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης, στα 60 χρόνια από τα Σεπτεμβριανά του 1955, και στη συνέχεια μίλησε για το έργο του Κέντρου, ενός σημαντικού θεσμού έρευνας και διάσωσης της μνήμης, παγκοσμίως.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φλόριντας, Μαρία Πουλλά, επισημαίνοντας ότι «η Γενοκτονία από τους Τούρκους είναι δυστυχώς ξεχασμένη».

«Πολύ λίγοι αντιλαμβάνονται ότι η συστηματική εθνική κάθαρση των Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων, δεν σταμάτησε το 1922 αλλά επανελήφθη το 1955 στην Κωνσταντινούπολη, το 1963 στην Ίμβρο και την Τένεδο, το 1974 στην Κύπρο, και συμβαίνει τώρα στη Συρία και το Βόρειο Ιράκ».

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φλόριδας, το Τάγμα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην περιοχή του Κόλπου της Τάμπας και την κοινότητα της Αγ. Τριάδος.

Παρευρέθηκαν η γενική πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα Αδαμαντία Κλώτσα, που μάλιστα συνεχάρη τον ιδρυτή του ΕΚΕΜΑΠ / AMPHRC για το έργο του Κέντρου Ερευνών, ο εκπρόσωπος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην αμερικανική Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων που εδρεύει στην αεροπορική βάση Μακ Ντιλ της Τάμπας, αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κοτσάνης, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγ. Τριάδος, πατέρας Τζέιμς Πάρις, παράγοντες οργανώσεων και άλλοι ομογενείς.

*Με πληροφορίες από την εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ.