12 Οκτώβριος 2015, 18:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Οκτώβριος 2015, 16:30

Του στραβού (λαχανικού) το δίκιο στην πλατεία Κοτζιά (ρεπορτάζ-φωτο)

 • Του στραβού (λαχανικού) το δίκιο στην πλατεία Κοτζιά (ρεπορτάζ-φωτο)
  Τα... στραβά λαχανικά ξεσπαθώνουν (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη για το pontos-news.gr)
 • Του στραβού (λαχανικού) το δίκιο στην πλατεία Κοτζιά (ρεπορτάζ-φωτο)
  (Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη για το pontos-news.gr)
 • Του στραβού (λαχανικού) το δίκιο στην πλατεία Κοτζιά (ρεπορτάζ-φωτο)
  5.000 μερίδες (νοστιμότατο) μπριάμ μαγειρεύτηκαν και μοιράστηκαν (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη για το pontos-news.gr)
 • Του στραβού (λαχανικού) το δίκιο στην πλατεία Κοτζιά (ρεπορτάζ-φωτο)
  Τα... ατυχήσαντα λαχανικά περιμένουν τον σεφ Γκίκα Ξενάκη (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη για το pontos-news.gr)
 • Του στραβού (λαχανικού) το δίκιο στην πλατεία Κοτζιά (ρεπορτάζ-φωτο)
  Μια ωραία και διαφωτιστική βόλτα, λίγο πριν από την καταιγίδα (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη για το pontos-news.gr)

Στις 12:30 το μεσημέρι της Κυριακής η ζέστη είναι σχεδόν αφόρητη για την εποχή στην Αθήνα, η υγρασία κοντά στο 80% – αλλά στα σημεία όπου πιάνει ο νοτιάς, σηκώνει και καρέκλες! Με προορισμό την πλατεία Κοτζιά (Εθνικής Αντίστασης επισήμως) όπου ΜΚΟ και γνωστοί σεφ ενημερώνουν για τη σπατάλη τροφίμων, κατηφορίζουμε τη Χαριλάου Τρικούπη με τη θερμοκρασία να εναλλάσσεται ανά 50 βήματα (εδώ φυσάει, εδώ δεν φυσάει...). Πλησιάζοντας την πλατεία, ακούμε μουσική και τις πρώτες μαγειρικές συμβουλές:

«Δεν πετάμε τίποτα! Όταν βράζω σπανάκι βάζω μέσα κομματάκια πορτοκάλι –μαζί με τη φλούδα–, και λίγο σκόρδο. Η φλούδα του πορτοκαλιού δίνει απίστευτη γεύση!»

Στο πόστο των σεφ η Νταϊάν Κόχυλα, γνωστή παλαιόθεν στους γκουρμέ αναγνώστες των Νέων για τις συνταγές της, και πιο πρόσφατα και στους αυξανόμενους λάτρεις των τηλεμαγειρείων. Γύρω-γύρω κόσμος που παρακολουθεί, αλλά και κόσμος που συμβουλεύει.


Η Νταϊάν Κόχυλα δέχεται συμβουλές

Λίγο πιο πέρα, οι τέντες των διοργανωτών: Feedback, «Μπορούμε», WWF Ελλάς, British Council, Back to Commons και EU Fusions, καθώς κι ένας χώρος δημιουργικής απασχόλησης παιδιών – όλοι αυτοί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Εμείς είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με δύο εκ των ιδρυτών του «Μπορούμε», την Αλέξια Μοάτσου και τον Αλέξανδρο Θεοδωρίδη, δυστυχώς όμως δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε την Ξένια Παπασταύρου, ψυχή της ΜΚΟ.


Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, Αλέξια Μοάτσου 

Η Αλέξια και ο Αλέξανδρος μας εξηγούν το σκεπτικό τού «Μπορούμε», που είναι από τους βασικούς συνδιοργανωτές: Να μην πηγαίνει χαμένη καμία μερίδα φαγητού! Μικρά και μεγάλα εστιατόρια, ακόμα και ιδιώτες, χάρη σ’ αυτήν την πρωτοβουλία μπορούν να προσφέρουν αυτό που περίσσεψε στο τραπέζι τους, σε ιδρύματα και οργανώσεις που έχουν αναλάβει να προσφέρουν ένα πιάτο φαΐ σε συνανθρώπους μας που δυσκολεύονται να το εξασφαλίσουν αλλιώς... Το «Μπορούμε» λειτουργεί ως μεσάζοντας.


Το... εκπαιδευτικό μπριάμ που μοιράστηκε στους επισκέπτες της εκδήλωσης αλλά και σε περαστικούς της οδού Αθηνάς

Η χθεσινή εκδήλωση, ωστόσο, είχε κι άλλο ένα σημαντικό μήνυμα: Ότι η γεύση (όπως και η ουσία, γενικότερα), δεν εξαρτάται από την όψη! Όλα τα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν για να φτιαχτούν οι 5.000 μερίδες μπριάμ που μαγείρεψαν σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος και η Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος», καθώς και τα πιάτα που δημιούργησαν οι προσκεκλημένοι σεφ Νταϊάν Κόχυλα, Αλέξανδρος Παπανδρέου, Γκίκας Ξενάκης και (αν σταμάτησε εγκαίρως η βροχή) Tip the Chef, ήταν καταδικασμένα να καταλήξουν στον Καιάδα των λαχανικών, λόγω... σχήματος!


Οι... άσχημοι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης

Κακομούτσουνες πιπεριές (ανεξαρτήτως χρώματος), «στιγματισμένα» κουνουπίδια, στραβοχυμένα καρότα, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα βρουν ποτέ το δρόμο για τη λαϊκή αγορά, το σούπερ μάρκετ ή την κουζίνα του εστιατορίου. Όχι γιατί είναι χαλασμένα, αλλά γιατί δεν είναι (ομοι)όμορφα!

Η σπατάλη τροφίμων εξαιτίας αυτού του λόγου σε ατομικό, εθνικό, ή παγκόσμιο επίπεδο, είναι ασύλληπτη. Μόνο στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 98 κιλά ανά νοικοκυριό ετησίως!

Για την ευαισθητοποίηση κυρίως των μικρών επισκεπτών, πολλοί εθελοντές κυκλοφορούσαν ντυμένοι «άσχημα» λαχανικά!


To «άσχημο» φασολάκι και η φίλη του κερνάνε μπριάμ στην οδό Αθηνάς

Το ενδιαφέρον της εκδήλωσης; Η ποικιλομορφία (και) των επισκεπτών! Κατά 80% άνθρωποι που απλώς είχαν δει/διαβάσει κάπου γι’ αυτήν, και ήρθαν για να ενημερωθούν ή να χαζέψουν· πολλοί τουρίστες που περνούσαν, Κυριακή μεσημέρι, από την οδό Αθηνάς· ανάμεσά τους, όμως, και κάποιοι που την είδαν σαν τη μοναδική ευκαιρία να εξασφαλίσουν το κυριακάτικο γεύμα τους...


Οι επισκέπτες πολλοί και διαφορετικοί

Στις 14:48 οι πρώτες βροντές που ακούστηκαν, σκόρπισαν τα περιστέρια της πλατείας. Στις 14:50 η σφοδρή καταιγίδα σκόρπισε τον κόσμο.

Κείμενο-φωτογραφίες: Χριστίνα Κωνσταντάκη για το pontos-news.gr

Gallery