2 Αύγουστος 2013, 08:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:17

Καταδικάστηκε ο Μπερλουσκόνι από το ιταλικό δικαστήριο

  • Κανάλι του Καβαλιέρε: Φέτος είναι η χρονιά της Ελλάδας

Μετά από περίπου 30 παραπομπές τους σε δίκες όπου ήταν κατηγορούμενος για πληθώρα σοβαρότατων αδικημάτων - διαφθορά, δωροδοκία, φοροδιαφυγή, καταδολίευση μετόχων, σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικη και άλλα, ο Μπερλουσκόνι καταδικάζεται για πρώτη φορά τελεσιδίκως και θα αναγκασθεί να εκτίσει ποινή. Αυτό θα είναι πιθανότατα και το τέλος της ταραχώδους όσο και αμφιλεγόμενης καριέρας του στην πολιτική.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας επικύρωσε απόφαση του Εφετείου, που επέβαλε στον πρώην πρωθυπουργό ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για φοροδιαφυγή και για παρανομίες κατά την εκχώρηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων στην εταιρία του Mediaset.

Το Εφετείο είχε επιβάλει επίσης απαγόρευση κατοχής δημοσίου αξιώματος για πέντε χρόνια - ποινή που θα έθετε τον Μπερλουσκόνι  εκτός  Γερουσίας και δεν θα του επέτρεπε να διεκδικήσει ξανά την πρωθυπουργία.  Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να γίνει αναψηλάφηση της υπόθεσης ως προς αυτό το σκέλος.

Από τα 4 χρόνια φυλάκισης τα 3 έχουν παραγραφεί. Απομένει ένα έτος φυλάκισης, το οποίο θα εκτίσει μάλλον με κατ'οίκον περιορισμό ή κοινωνική υπηρεσία, λόγω της ηλικίας του (είναι 76 ετών). Χρισιμοποιώντας ένδικα μέσα και γραφειοκρατικά "τετρίπια" ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να αποφύγει την έκτιση της ποινής για μερικούς μήνες.

Σε βιντεοσκοπημένη ανακοίνωσή του αργά το βράδυ, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι χαρακτήρισε την απόφαση «εντελώς αβάσιμη» και επανέλαβε τους συνήθης ισχυρισμούς της ότι υφίσταται  διώξεις από "κομμουνιστές δικαστές"

Ο Μπερλουσκόνι θα παραμείνει προς το παρόν γερουσιαστής και πρόεδρος του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PDL). Ωστόσο η τελεσίδικηκαταδίκη του θα έχει επιπτώσεις στον μάλλον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Ενρίκο Λέτα.