10 Οκτώβριος 2015, 14:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Οκτώβριος 2015, 14:40

Η... εκδίκηση ενός γιγαντιαίου μπριάμ!

  • Η... εκδίκηση ενός γιγαντιαίου μπριάμ!
    Εικόνα από το event που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες (φωτ.: feedbackglobal.org)

Ένα γιγαντιαίο μπριάμ, μαγειρεμένο με λαχανικά που θα απορρίπτονταν λόγω «ασχήμιας», θα προσφέρει 5.000 δωρεάν μερίδες, αύριο, Κυριακή 11 Οκτωβρίου, στην πλατεία Κοτζιά, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας ενάντια στη σπατάλη τροφίμων «Feeding the 5000».

Εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών πετιούνται επειδή δεν είναι… εμφανίσιμα, αλλά και επειδή περισσεύουν.

Πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται από τους αγρούς και τα σουπερμάρκετ μέχρι τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλάει 98,9 κιλά τροφίμων ανά άτομο σε ετήσια βάση.

Ακόμη, αγρότες και διανομείς στην Ελλάδα και τον κόσμο αναγκάζονται να πετάνε εκατομμύρια τόνους φρούτων και λαχανικών ετησίως λόγω ακύρωσης παραγγελιών ή αυστηρών αισθητικών κριτηρίων που τίθενται από τα σουπερμάρκετ.

Η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμια προτεραιότητα και έτσι, τα Ηνωμένα Έθνη πρόσφατα έθεσαν ως έναν από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης τη μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 50% έως το 2030.

Στο πλαίσιο αυτό, αύριο, το «Feeding the 5000» θα προσφέρει ένα λαχταριστό γεύμα δωρεάν σε περισσότερους από 5.000 πολίτες.

Το γεύμα θα προετοιμαστεί από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας, με κύρια συστατικά του περισσότερο από έναν τόνο ολόφρεσκα λαχανικά και φρούτα, που θα πετιόντουσαν και δεν θα έφταναν ποτέ στην αγορά, λόγω εμφάνισης ή λόγω περισσεύματος, όπως στραβά καρότα, άσχημες πατάτες και κολοκυθάκια με «χαρακτήρα».