10 Οκτώβριος 2015, 12:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Οκτώβριος 2015, 11:24

Πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για 35 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

  • Κομισιόν: Θα διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών ΕΕ από το πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα το πρόγραμμα για την Απασχόληση και την Ανάπτυξη στην Ελλάδα, το οποίο είχε υποβάλλει η Κομισιόν στις 15 Ιουλίου. Πλέον, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στα μέσα Οκτωβρίου.

Στόχος είναι να επιτραπεί στη χώρα μας να κάνει πλήρη χρήση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να χορηγηθεί ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.

Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει πάνω από 35 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν ήδη δεσμευθεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά την περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων.

«Η χρηματοδότηση της ΕΕ, εφόσον είναι συνετά στοχευμένη και το δυναμικό της αξιοποιηθεί στο έπακρο, μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην προσέλκυση άμεσων επενδύσεων στην πραγματική οικονομία», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Η Κορίνα Κρέτσου, αρμόδια Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, δήλωσε ότι η ψήφος αυτή είναι ένα ισχυρό μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και τα μέτρα θα συμβάλουν στην επιτυχή εφαρμογή των προγραμμάτων 2007-2013 και στην επανεκκίνηση των επενδύσεων στο πλαίσιο της νέας περιόδου 2014-2020.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία το Κοινοβούλιο υπερψήφισε σήμερα, περιλαμβάνει την πρόωρη αποδέσμευση του τελευταίου 5% των εναπομενουσών πληρωμών της ΕΕ που συνήθως διατηρούνται μέχρι το κλείσιμο των προγραμμάτων το 2017 και την πλήρη κατάργηση της ανάγκης για εθνική συγχρηματοδότηση, που σημαίνει συγχρηματοδότηση της ΕΕ σε ποσοστό 100% για την περίοδο 2007-2013.

Αυτό θα οδηγήσει σε άμεση πρόσθετη ρευστότητα ύψους 500 εκατ. ευρώ και εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ περίπου για τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Η πρόταση επίσης αυξάνει το ποσοστό της αρχικής προχρηματοδότησης για τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020 στην Ελλάδα κατά 7 εκατοστιαίες μονάδες, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να διατεθεί εμπροσθοβαρώς ένα επιπλέον δισεκατομμύριο ευρώ.