9 Οκτώβριος 2015, 20:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Οκτώβριος 2015, 19:07

«Μαγικός Αυλός» στο Θέατρο Ολύμπια

  • «Μαγικός Αυλός» στο Θέατρο Ολύμπια
    Πρεμιέρα για τον «Μαγικό Αυλό» από την ΕΛΣ σε παράσταση του 2010 (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Χάρης Μπίλιος)

Μία από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου, «O Μαγικός Αυλός» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, ανοίγει τη φετινή σεζόν για την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου και Μιχάλη Οικονόμου και σκηνοθεσία Αρνώ Μπερνάρ.

Ο «Μαγικός Αυλός» είναι η τελευταία από τις δεκαεπτά όπερες που έγραψε ο Μότσαρτ, ενώ λίγο πριν τον θάνατο του κατάφερε να τη διευθύνει στην πρεμιέρα που δόθηκε στη Βιέννη στις 30 Σεπτεμβρίου 1791. Ένα από τα στοιχεία που εκπλήσσουν στο έργο αυτό είναι η ενότητά του, παρά το πρωτόγνωρο μωσαϊκό μουσικών ειδών από τα οποία αποτελείται η παρτιτούρα. Απλά στροφικά τραγούδια, περίτεχνες άριες της σοβαρής ιταλικής όπερας, πρόζα, μελοποιημένοι διάλογοι, κωμικά μέρη, επιβλητικά χορωδιακά, εκκλησιαστική μουσική βρίσκονται σε δημιουργικό διάλογο.

Η υπόθεση αφορά την προσπάθεια του Ταμίνο να ελευθερώσει την όμορφη Παμίνα από τον Ζαράστρο. Η μητέρα της, η Βασίλισσα της Νύχτας, παρέχει γι' αυτόν το σκοπό στον Ταμίνο έναν μαγικό αυλό και στον ακόλουθό του Παπαγκένο ασημένια καμπανάκια, των οποίων ο ήχος βοηθά να ξεπεραστούν κάθε είδους δοκιμασίες. Σταδιακά οι στερεότυπες απόψεις για το καλό και το κακό ανατρέπονται. Αυτό το οποίο αποδεικνύεται καλό θριαμβεύει και το κακό κατακρημνίζεται.

Η παραγωγή της ΕΛΣ, που ξεκινά στις 23 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί για οκτώ μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Ολύμπια, στις 23, 24, 25, 30, 31 Οκτωβρίου και 1, 4, 8 Νοεμβρίου.

Τη μουσική διεύθυνση έχουν δύο διακεκριμένοι αρχιμουσικοί της νεότερης γενιάς, ο Γιώργος Πέτρου και ο Μιχάλης Οικονόμου.

Στη διανομή νεώτεροι αλλά και καταξιωμένοι μονωδοί, όπως οι Αντώνης Κορωναίος, Βασίλης Καβάγιας, Μαρία Μητσοπούλου, Μίνα Πολυχρόνου, Βασιλική Καραγιάννη, Νίνα Κουφοχρήστου, Χάρης Ανδριανός, Αρκάδιος Ρακόπουλος και πολλοί άλλοι.

Στη δεύτερη παράσταση της παραγωγής, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, θα διατεθούν 150 εισιτήρια για ανέργους, στην τιμή των 5 ευρώ.