9 Οκτώβριος 2015, 19:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Οκτώβριος 2015, 19:06

Ο δήμαρχος της Ρώμης δεν αφήνει εύκολα την καρέκλα

  • Ο δήμαρχος της Ρώμης δεν αφήνει εύκολα την καρέκλα
    (Φωτ.: EPA/Ettore Ferrari)

Ο παραιτηθείς δήμαρχος της Ρώμης, Ινιάτσιο Μαρίνο, τέλεσε κανονικά πολιτικό γάμο στο δημαρχιακό μέγαρο του Καπιτωλίου, στην ιταλική πρωτεύουσα. «Είμαι καλά, πάω να τελέσω γάμο, μια υποχρέωση που είχα αναλάβει εδώ και καιρό», είπε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν έξω από την κατοικία του.

Το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία, με επικεφαλής τον Νίκι Βέντολα, έκανε γνωστό ότι είναι διατεθειμένο να στηρίξει και πάλι τον Ινιάτσιο Μαρίνο, αν διορθωθούν κάποια λάθη στη διαχείριση του δήμου. Ο νόμος ορίζει ότι ο Μαρίνο έχει στην διάθεσή του είκοσι ημέρες για να ανακαλέσει την παραίτησή του εάν επιθυμεί να συνεχίσει να κυβερνά την Αιώνια Πόλη.

Πολλά θα εξαρτηθούν όμως, από την στάση του... «βασικού μετόχου» στην αυτοδιοίκηση της Ρώμης: του Δημοκρατικού Κόμματος του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Προς το παρόν, δεν διαφαίνονται περιθώρια για αλλαγή στάσης, να εκδηλωθεί δηλαδή εκ νέου εμπιστοσύνη στον Μαρίνο, η θητεία του οποίου –κανονικά– θα έληγε το 2018. Το μόνο στοιχείο που θα μπορούσε να ωθήσει την ιταλική κεντροαριστερά να μεταβάλει τη στάση της είναι η δεινή θέση της στις δημοσκοπήσεις: μοιάζει σχεδόν αδύνατον να καταφέρει να ξανακερδίσει το δήμο της πρωτεύουσας σε περίπτωση νέων τοπικών εκλογών.

Στο μεταξύ, ο ιταλικός Τύπος διευκρινίζει σήμερα ότι ο Μαρίνο, με βάση αποδείξεις οι οποίες αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο, φέρεται να πλήρωσε με πιστωτική κάρτα του δήμου πέντε γεύματα που μπορεί να μην είχαν θεσμικό χαρακτήρα, δηλαδή συνολικά ένα ποσό το οποίο δεν υπερβαίνει τα 600 ευρώ. Ο ίδιος αποφάσισε να «δωρίσει στην πόλη» τελικά, το σύνολο των εξόδων παραστάσεως τα οποία δαπάνησε τα δυόμισι χρόνια δημαρχίας του, δηλαδή περί τις 20.000 ευρώ.

Σε μήνυμά του, ο Μαρίνο τόνισε χωρίς περιστροφές: «δεν κρύβω ότι φοβάμαι πως μπορεί να ξαναρχίσουν να πρυτανεύουν οι λογικές του παρελθόντος, εκείνες των παράνομων, ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων, των υπόγειων συμφωνιών, όπως και των μαφιόζικων και διεφθαρμένων μηχανισμών, που δυστυχώς άγγιξαν και κομμάτια του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και οι οποίες, χωρίς την παρουσία μου, θα παρέσυραν στο βάραθρο όχι μόνον το κόμμα αλλά και ολόκληρο τον δήμο της Ρώμης».