9 Οκτώβριος 2015, 14:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Οκτώβριος 2015, 14:39

Νόμπελ Ειρήνης στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας

  • Νόμπελ Ειρήνης στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας
    Η νέα επικεφαλής της Επιτροπής των βραβείων, Κάτσι Κούλμαν Φάιβ, ανακοινώνει την απόφαση της Επιτροπής (φωτ.: EPA/Heiko Junge)

Στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας απονέμεται φέτος το Νόμπελ Ειρήνης. Σύμφωνα με την Επιτροπή των βραβείων, το Κουαρτέτο κέρδισε το Νόμπελ «για την αποφασιστική συμβολή του στην οικοδόμηση μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας μετά την Επανάσταση του Γιασεμιού το 2011».

Η Επιτροπή τονίζει ότι το Κουαρτέτο «έθεσε τους όρους για μια εναλλακτική, ειρηνική πολιτική διαδικασία σε μια εποχή που η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου».

Το βραβείο αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για την Τυνησία, διότι παρά την εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού πολιτεύματος τα τελευταία χρόνια, έχει πέσει θύμα δύο πολύνεκρων εξτρεμιστικών επιθέσεων από φανατικούς ισλαμιστές.

«Το βραβείο απονέμεται στο Κουαρτέτο ως σύνολο και όχι σε κάθε ένα από τα μέλη του ξεχωριστά» τονίζει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Το Κουαρτέτο έχει συγκροτηθεί από τέσσερις σημαντικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης συνοδεύεται και από χρηματικό έπαθλο αξίας οκτώ εκατ. σουηδικών κορονών (864.939 ευρώ). Η απονομή του βραβείου θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.