9 Οκτώβριος 2015, 19:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Οκτώβριος 2015, 19:06

Μπλε ατμόσφαιρα και κόκκινο παγωμένο νερό στον Πλούτωνα (φωτο)

  • Μπλε ατμόσφαιρα και κόκκινο παγωμένο νερό στον Πλούτωνα (φωτο)
    Κόκκινο, παγωμένο νερό βρέθηκε στον Πλούτωνα (φωτ.: NASA/JHUAPL/SwRI)
  • Μπλε ατμόσφαιρα και κόκκινο παγωμένο νερό στον Πλούτωνα (φωτο)
    (φωτ.: NASA/JHUAPL/SwRI)
  • Μπλε ατμόσφαιρα και κόκκινο παγωμένο νερό στον Πλούτωνα (φωτο)
    (φωτ.: NASA/JHUAPL/SwRI)

Απίστευτης ομορφιάς φωτογραφίες από τον Πλούτωνα εξακολουθεί να στέλνει το διαστημικό σκάφος «New Horizons» (Νέοι Ορίζοντες) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), μερικές εκ των οποίων μάλιστα είναι έγχρωμες!

Έτσι βλέπουμε τον μακρινό πλανήτη τυλιγμένο σε μια όμορφη μπλε ατμόσφαιρα που θυμίζει τη Γη, ενώ οι κάμερες του διαστημικού σκάφους αποκαλύπτουν και την ύπαρξη αρκετών σημείων όπου υπάρχει παγωμένο νερό κόκκινης απόχρωσης.

Στον Πλούτωνα υπάρχει μια ατμόσφαιρα αζώτου πολύ πιο αραιή από ό,τι η γήινη, και η γαλάζια απόχρωσή της προκύπτει από τον τρόπο που το ηλιακό φως διασκορπίζεται από τα σωματίδιά της. «Ποιος θα περίμενε ένα μπλε ουρανό στη ζώνη Κούιπερ [σ.σ.: όπου ανήκει ο Πλούτωνας];. Είναι εντυπωσιακό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της αποστολής, Άλαν Στερν.

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν πάντως ότι αν κανείς στεκόταν στην επιφάνεια του Πλούτωνα και κοιτούσε ψηλά τον ουρανό, θα έβλεπε μαύρο χρώμα εξαιτίας της αραιότητας της ατμόσφαιρας. Η τελευταία θα φαίνεται μπλε κυρίως την ώρα της ανατολής του Ήλιου και του ηλιοβασιλέματος. Οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν επίσης πολλά σημεία με παγωμένο νερό, κάτι που οι επιστήμονες περίμεναν να βρουν, αν και όχι να έχει έντονη κόκκινη απόχρωση.

«Είμαι εντυπωσιασμένη που το παγωμένο νερό είναι τόσο κόκκινο», δήλωσε η Ιταλίδα (και όχι Ελληνίδα) ερευνήτρια Σύλβια Πρωτόπαπα.

Το διαστημικό σκάφος «Νέοι Ορίζοντες», σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο και το Space.com, απομακρύνεται πλέον συνεχώς από τον Πλούτωνα μετά τις 14 Ιουλίου, όταν έφθασε στο κοντινότερο σημείο από τον νάνο πλανήτη. Το μη επανδρωμένο σκάφος απέχει σήμερα από τη Γη περίπου πέντε δισεκατομμύρια χιλιόμετρα.

Λόγω της μεγάλης απόστασης, οι φωτογραφίες που έχει ήδη τραβήξει θα συνεχίσουν να καταφθάνουν στη Γη έως το 2016, και σίγουρα αναμένονται νέες εκπλήξεις.

Gallery