8 Οκτώβριος 2015, 22:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Οκτώβριος 2015, 23:41

Οι κάτοικοι της Αμισού στρέφονται στον ντόπιο σπόρο ρυζιού (φωτο)

  • Οι κάτοικοι της Αμισού στρέφονται στον ντόπιο σπόρο ρυζιού (φωτο)

Η περιοχή του νομού Αμισού και ιδιαίτερα οι επαρχίες στις οποίες σχηματίζονται και εκτείνονται τα δέλτα των ποταμών Άλυς, Ίρης και Θερμώδων (Τέρμε), είναι η πιο παραγωγική του Πόντου και από τις πλέον παραγωγικές της Τουρκίας.

Στις περιοχές αυτές, που έχουν δυο απαραίτητα χαρακτηριστικά τα οποία ευνοούν την παραγωγή ρυζιού δηλαδή επίπεδα εδάφη και αρκετό νερό για άρδευση, παράγεται παραδοσιακά ρύζι, που αποτελεί τον λευκό θησαυρό των αγροτών.

Επειδή τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση της παραγωγής, κυρίως λόγω του εκφυλισμού των σπόρων που χρησιμοποιούν, οι αγρότες των περιοχών Τέρμε, Οσμαντζίκ και Παύρας, ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να εργαστούν πάνω στη βελτίωση των τοπικών σπόρων.

Γιατί μόνον έτσι θα διασφαλιστεί η συνέχεια της παραγωγής του λευκού θησαυρού, που αποτελεί σημαντικό στοιχείο της παραγωγής πλούτου της περιοχής Αμισού, ενώ είναι φημισμένη και υψηλή η ποιότητά του, σε σχέση με τα εισαγόμενα ρύζια. Πρωτοβουλία για τη βελτίωση του τοπικού σπόρου έλαβε ο πρόεδρος της Ένωσης Ορυζοπαραγωγών Τέρμε, Βεντάτ Ερικλί.

Gallery