8 Οκτώβριος 2015, 15:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Οκτώβριος 2015, 15:58

Η λύρα του Πόντου «γιατρεύει» και παράλυτους

  • Η λύρα του Πόντου «γιατρεύει» και παράλυτους

Ψυχική ανάταση, επαφή με τον κόσμο και δίψα για ζωή χάρισε η ποντιακή λύρα σε έναν Κερασούντιο με σοβαρά κινητικά προβλήματα. Ο Ουνάλ Ασλάν γεννήθηκε στα Κόραλλα (Γκιόρελε), αλλά κατοικεί στην Κερασούντα. Σήμερα είναι 48 χρόνων αλλά από τότε που ήταν πέντε μηνών αντιμετώπισε ένα πολύ δύσκολο θέμα υγείας στη σπονδυλική στήλη, που τον άφησε παράλυτο στα κάτω άκρα. Επίσης είχε διάφορα άλλα προβλήματα κινητικότητας και σε άλλα μέλη του σώματός του, ενώ δεν ήταν λίγα και τα ψυχολογικά προβλήματα που τον ταλαιπωρούσαν.

Ενώ ήταν 13 ετών, ο θείος του, που ήταν βοσκός, του έκανε παρέα και τον διασκέδαζε με την φλογέρα του, την οποία έμαθε να παίζει. Όταν ο Ασλάν μετακόμισε στην Κερασούντα, η κατάστασή του άρχισε να επιδεινώνεται, μέχρι που πριν από δέκα χρόνια, ένας γιατρός τού συνέστησε να μάθει και να αρχίσει να παίζει κάποιο μουσικό όργανο (ζουρνά, μπαγλαμά ή ούτι).

Τα δοκίμασε όλα αλλά τελικά κατέληξε στην ποντιακή λύρα, που τον εξέφραζε καλύτερα. Από τότε η λύρα έγινε η «θεραπεία» του Ουνάλ Ασλάν, ο οποίος όχι μόνο παίζει, αλλά τραγουδάει κιόλας.

«Ο άνθρωπος δεν πρέπει να χάνει το κουράγιο του και τη θέληση για ζωή. Η λύρα με βοήθησε πολύ στην κοινωνικοποίηση. Με τη λύρα έγινα μέλος της κοινωνίας, από την οποία είχα απομονωθεί», τόνισε μιλώντας σε τοπική εφημερίδα.

Ο 48χρονος είπε ακόμη με έμφαση ότι η μουσική έδωσε χρώμα στη ζωή του. «Αν δεν είχα τη μουσική, θα είχα περιπέσει σε κατάθλιψη.

»Ζήτω η μουσική, ζήτω η λύρα, ζήτω η ζωή!», ήταν το μήνυμα που έστειλε σε όλον τον κόσμο από την όμορφη Κερασούντα.