7 Οκτώβριος 2015, 22:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Οκτώβριος 2015, 22:03

Ο πρώτος καυγάς Τσίπρα-Μεϊμαράκη στη Βουλή

  • Ο πρώτος καυγάς Τσίπρα-Μεϊμαράκη στη Βουλή
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου)

Ο πρώτος μετεκλογικός καυγάς μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Μεϊμαράκη έγινε στη Βουλή. Αφορμή στάθηκε η παρέμβαση του πρωθυπουργού αμέσως μετά την τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ. «Διαπίστωσα ότι ο κ. Μεϊμαράκης έκανε εξαιρετική προεκλογική ομιλία. Οι εκλογές έγιναν 20 Σεπτεμβρίου, ο λαός απεφάνθη και χάσατε με 7,5%... Είσαστε σε προεκλογική περίοδο και αυτό σας αναγκάζει να έχετε προεκλογική ρητορική, όμως ο τόπος έχει ανάγκη από όραμα και αποφάσεις, όχι ρητορείες» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά το χρέος ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι είπε πως τίποτε δεν άλλαξε, αλλά και ότι η κατάσταση είναι χειρότερη. «Για κακή σας τύχη η ομιλία ήρθε μετά την ομιλία του Ολάντ... Με ποιον είστε λοιπόν; Εμείς έχουμε πάρει θέση για τον τόπο και την κοινωνία, ανοίξαμε ρωγμές για το χρέος και αυτήν την προσπάθεια θα τη συνεχίσουμε είτε το θελήσετε είτε όχι» τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Το γάντι σήκωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τονίζοντας: «κομμένο το καλαμπούρι και το παραμύθι, να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος σας είπα, δεν ακούτε αυτά που λέω. Το χρέος διογκώθηκε στο 170% του ΑΕΠ αυτό είναι δικό σας έργο... 90 δισ. φέσι, επομένως αυτός ο εκνευρισμός δεν χρειάζεται. Τα βρήκατε με τον Ολάντ και ξεχάσατε τον Ολαντρέου.

»Πάτε αρνητικά και σας λέμε όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης».

Ανταπαντώντας ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «δεν υπάρχει καμία διάθεση ανάμειξης στα εσωκομματικά της ΝΔ, έκανα πολιτική παρέμβαση γιατί υπάρχει ανάγκη εθνικής στρατηγικής για το χρέος. Θέλω να επισημάνω ότι αυτό που χρειάζεται είναι εποικοδομητική συμβολή, όχι στείρα και αδιέξοδη κριτική από την αντιπολίτευση».

Όσον αφορά το θέμα του χρέους ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «υπάρχουν δύο στρατηγικές, η μια με τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, με λιτότητα που καταστρέφει κάθε αναπτυξιακή προοπτική και η άλλη με μικρότερα πλεονάσματα για τη βιωσιμότητα».

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε τη συμβολή της ΝΔ για να φύγει αυτός ο βραχνάς από τη χώρα και την εθνική οικονομία.

«Επιβεβαιώνετε την αύξηση του χρέους και έχετε μπερδέψει τα πρωτογενή πλεονάσματα με την αύξηση του ΑΕΠ. Μόνο με αύξηση του ΑΕΠ είναι βιώσιμο το χρέος, με ύφεση δεν γίνεται τίποτε όσο και να κοπεί... Τόσα έχουμε πληρώσει για φροντιστήρια δεν το ξέρετε;» παρατήρησε ειρωνικά ο πρόεδρος της ΝΔ. «Δεν είδα να μας καλείτε στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, υπάρχει κρυφή ατζέντα. Πρέπει να δούμε το χρέος με την ύφεση. Λέτε ‘πάμε μαζί’. Μας καλέσατε;» κατέληξε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.