7 Οκτώβριος 2015, 18:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Οκτώβριος 2015, 17:27

Η μαστίχα Χίου, φυσικό φάρμακο και επισήμως!

  • Η μαστίχα Χίου, φυσικό φάρμακο και επισήμως!
    (φωτ.: Flickr)

Φυσικό φάρμακο με κάθε… επισημότητα είναι εφεξής η μαστίχα Χίου η οποία πλέον αναγνωρίζεται ως φαρμακευτικό προϊόν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σε χώρες εκτός αυτής που ακολουθούν τις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές «μονογραφίες».

Το πράσινο φως δόθηκε από την Επιτροπή για τα Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ο οποίος αποφάσισε να συμπεριλάβει τη φαρμακευτική «μονογραφία» της μαστίχας Χίου στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης. Δύο είναι οι θεραπευτικές ενδείξεις που αναγνωρίζονται επίσημα: δυσπεπτικά προβλήματα, καθώς και δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα κυκλοφορίας  σκευασμάτων μαστίχας σε όλη την Ευρώπη

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη δύο κλινικές μελέτες, η μία σε Χίο-Αθήνα και η δεύτερη στην Αγγλία, οι οποίες εξετάζουν τις ιδιότητες της μαστίχας στην καταπολέμηση της νόσου Crohn, στον σακχαρώδη διαβήτη και στη χοληστερίνη.

Επιστημονικά, πάντως, έχει αποδειχθεί ότι η μαστίχα βοηθά σε γαστρεντερικές παθήσεις, στη μείωση του σακχαρώδους διαβήτη, στη βελτίωση της στοματικής υγιεινής και στην ενίσχυση του ανθρώπινου οργανισμού λόγω των αντιοξειδωτικών της χαρακτηριστικών.