7 Οκτώβριος 2015, 15:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Οκτώβριος 2015, 14:57

ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα εξωτερικού, μεταβιβάσεις μόνο ηλεκτρονικά

  • ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα εξωτερικού, μεταβιβάσεις μόνο ηλεκτρονικά
    (φωτ.: Flickr)

Τις αλλαγές που υπάρχουν πολύ ψηλά στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου και αφορούν τα ακίνητα προανήγγειλε ο Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας σε συνέδριο για την αγορά ακινήτων. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι οι Έλληνες που έχουν ακίνητα στο εξωτερικό θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και για αυτά. Επικαλούμενος το παράδειγμα Μόντι στην Ιταλία, με τη φορολόγηση της ιδιοκτησίας Ιταλών στο εξωτερικό, είπε ότι «είναι λάθος να πληρώνει ο κάτοικος Ελλάδας ΕΝΦΙΑ, και ούτε ένα ευρώ φόρο ο ιδιοκτήτης ακινήτου στο εξωτερικό».

Το υπουργείο Οικονομικών έχει στη διάθεσή του στοιχεία που δείχνουν ότι μόνο στο Λονδίνο 3.200 ακίνητα είναι σε ελληνικά χέρια.

Παράλληλα, από το 2016 όλες οι μεταβιβάσεις των ακινήτων θα γίνονται ηλεκτρονικά προκειμένου να είναι πιο εύκολοι οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι και οι διασταυρώσεις. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Τρύφων Αλεξιάδης, μέσα στο Taxis θα δημιουργηθεί μια ειδική φόρμα στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι συμβολαιογράφοι. Για κάθε μεταβίβαση που διεκπεραιώνουν θα μπαίνουν στο σύστημα, θα καταχωρίζουν τα στοιχεία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και των αντισυμβαλλομένων, και στη συνέχεια η εφορία θα προσδιορίζει το φόρο.

Αλεξιάδης: Από το 2016 ξεχάστε όλα όσα ξέρατε με την κτηματαγορά. Όλα αυτά τελειώνουν με την ηλεκτρονική φόρμα που θα καθιερωθεί στο Taxis.

«Μέχρι σήμερα οι εφαρμογές του κεφαλαίου είχαν μείνει έξω από το Taxis. Αν ψάξει κανείς στους φακέλους που συσσωρεύονται στις εφορίες θα βρει ότι εκκρεμούν έσοδα προς είσπραξη», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός, και συμπλήρωσε ότι τον Σεπτέμβριο του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί ένα σύστημα αντικειμενικών αξιών κοντά στις εμπορικές αξίες. Από φέτος τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει και το περιουσιολόγιο.