7 Οκτώβριος 2015, 12:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Οκτώβριος 2015, 12:18

Θα σωθούν οι συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ;

  • Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ομολογία-σοκ έκανε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος ουσιαστικά παραδέχεται το μεγάλο ψαλίδι που έρχεται στις συντάξεις.

Μετά τη συνάντηση που είχε στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα λάβει κάθε δυνατό μέτρο ώστε να μην υπάρξει μείωση στις συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ!

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε πως ακόμα δεν έχει καθοριστεί πώς θα γίνει η «δίκαιη κατανομή» των αλλαγών ανάμεσα στις εισοδηματικές κατηγορίες των συνταξιούχων, και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει την τεχνική υποστήριξη των θεσμών ώστε να υπάρχει εξαρχής συμφωνία για το ζήτημα.

Παραδέχτηκε ότι τα χρονικά περιθώρια για την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού είναι στενά, καθώς το επίμαχο νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέσα στον Νοέμβριο.

Επισήμανε ότι ο στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο όμως δεν θα δίνει «συντάξεις-φιλοδωρήματα». Αναφερόμενος στη συνένωση των ασφαλιστικών ταμείων, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι θα πρέπει υπάρξει και ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, κι όχι να διατηρούνται εκατοντάδες διαφορετικοί κωδικοί υπολογισμού ακόμα και μετά την ενσωμάτωση οργανισμών στο ΙΚΑ.