7 Οκτώβριος 2015, 12:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Οκτώβριος 2015, 11:53

Με μεταμόσχευση ωοθηκών οι καρκινοπαθείς έχουν ελπίδες για παιδί

  • Με μεταμόσχευση ωοθηκών οι καρκινοπαθείς έχουν ελπίδες για παιδί

Διέξοδο ασφαλή και αποτελεσματική για τις καρκινοπαθείς που θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους παιδί αποτελεί η μεταμόσχευση ωοθηκών.

Νέα επιστημονική έρευνα από τη Δανία, η μεγαλύτερη του είδους που έχει γίνει μέχρι σήμερα σε διεθνές επίπεδο, υπογραμμίζει ότι οι καρκινοπαθείς έχουν πολλές ελπίδες να γίνουν μητέρες εφόσον υποβληθούν σε μεταμόσχευση ωοθηκών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Ανέτ Γιένσεν του Εργαστηρίου Αναπαραγωγικής Βιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, σε σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Human Reproduction που πραγματεύεται θέματα ανθρώπινης αναπαραγωγής, αναφέρουν ότι δοκίμασαν τη μεταμόσχευση σε 41 καρκινοπαθείς, οι οποίες κινδύνευαν να μείνουν στείρες εξαιτίας της αντικαρκινικής θεραπείας τους.

Συγκεκριμένα, πριν από την έναρξη της αντικαρκινικής θεραπείας αφαιρέθηκαν ολικά ή μερικά οι ωοθήκες και καταψύχθηκαν.

Μεταμοσχεύθηκαν ξανά στις γυναίκες, όταν πια η θεραπεία είχε τελειώσει. Δέκα γυναίκες γέννησαν κανονικά.

Η μελέτη έδειξε ότι είναι μικρός ο κίνδυνος το μόσχευμα της ωοθήκης να περιέχει καρκινικά κύτταρα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν υποτροπή του καρκίνου της γυναίκας μετά την αντικαρκινική θεραπεία της. Πάντως οι ερευνητές επισήμαναν ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια και ότι συνεπώς πρέπει να γίνουν νέες μελέτες σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Μέχρι σήμερα, σε όλο τον κόσμο τουλάχιστον 36 παιδιά έχουν γεννηθεί από μητέρες που έκαναν μεταμόσχευση ωοθηκών, τα 14 στη Δανία, που προωθεί και την εν λόγω μέθοδο περισσότερο από κάθε άλλη χώρα.