7 Οκτώβριος 2015, 08:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Οκτώβριος 2015, 23:10

Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»: Η επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια

  • Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»: Η επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια
    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο βήμα της επετειακής εκδήλωσης για τα 50 χρόνια του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» (φωτ.: Livemedia)

Με τις ευλογίες και την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 50 χρόνων λειτουργίας και προσφοράς του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα».

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε με τη Βυζαντινή Χορωδία «Άγιος Ιωάννης Κουκουζέλης» την οποία διηύθυνε ο άρχων υμνωδός της Εκκλησίας Μανόλης Δασκαλάκης. Στη συνέχεια ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου του σωματείου, δρ Θεοδόσιος Κυριακίδης σκιαγράφησε την ιστορία της Μονής Περιστερεώτα στον Πόντο. Ο λογοτέχνης Κώστας Διαμαντίδης απήγγειλε αποσπάσματα από το εμβληματικό έργο του Φίλωνα Κτενίδη «Η καμπάνα του Πόντου», ενώ ο Κώστας Θεοδοσιάδης τραγούδησε έναν μακρόσυρτο παραδοσιακό σκοπό (μακρύν καϊντέ).

Ακολούθησε η παρουσίαση των παραδοσιακών χορών της Γαλίαινας του Πόντου από τον Ποντιακό Μορφωτικό Σύλλογο Πρασινάδας «Οι Ακρίτες», ενώ για τη μονή και το σωματείο στην Ελλάδα, και για τα 50 χρόνια δράσης και προσφοράς του τελευταίου, μίλησε ο δρ Κυριάκος Χατζηκυριακίδης. Στη συνέχεια ο Καλλιτεχνικός Χορευτικός Όμιλος «Πύρριχος» απέδωσε τραγούδια αφιερωμένα στον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα με τη συνοδεία της λύρας του Κώστα Σιαμίδη.

Η νέα ιστοσελίδα του σωματείου
Στο σημείο αυτό της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της συνεργασίας του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» με τα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, και συγκεκριμένα η δημιουργία της νέας αναβαθμισμένης ιστοσελίδας του. Για τη συνεργασία μίλησε ο γενικός διευθυντής Μιχάλης Μαθιουλάκης, ενώ οι σπουδαστές του ΙΕΚ παρουσίασαν στο κοινό τη νέα ιστοσελίδα.

Στη συνέχεια η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης χόρεψε τον παραδοσιακό χορό σέρρα. Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή αναμνηστικού δώρου στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, το οποίο ήταν μια αναμνηστική πολυτελής κασετίνα με έξι ασημένια αντίγραφα νομισμάτων των Μεγάλων Κομνηνών της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας. Κλείνοντας την εκδήλωση ο κ. Βαρθολομαίος επισήμανε μεταξύ άλλων: «Με την ενταύθα παρουσίαν μας τιμώμεν την μακραίωνα και πολυποίκιλον προσφοράν της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα εις την Μητέρα Εκκλησίαν, εις την παιδείαν αυτής, εις το φιλανθρωπικόν και κοινωνικόν έργον της, εις την πνευματικήν καθοδήγησιν του ποιμνίου, αλλά τιμώμεν και την συνέχισην της μαρτυρίας αυτής υπό του ιδρυθέντος υπό του αειμνήστου φιλοπάτριδος δικηγόρου Χαραλάμπους Κιαγχίδη και των ολίγων συνεργατών του ομωνύμου Σωματείου σας, το οποίον εξειλίχθη συν τω χρόνω εις κέντρον πολιτισμού», και κατέληξε λέγοντας:

«Ο Πατριαρχικός λόγος, επί τη πεντηκοστή επετείω του Σωματείου σας, είναι συγχαρητήριος και ευχαριστήριος».

Στην εκδήλωση παρέστησαν, εκτός του Οικουμενικού Πατριάρχη, πλήθος μητροπολίτες, επίσκοποι και ιερείς, εκπρόσωποι της πολιτείας, του στρατού και των σωμάτων προστασίας του πολίτη, καθώς και εκπρόσωποι σωματείων και ομοσπονδιών. Το παρών έδωσαν ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης και ο πρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδης.

Κείμενο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Φωτογραφίες: Livemedia

Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ03
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
2015
18:00
Το Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια...