6 Οκτώβριος 2015, 18:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Οκτώβριος 2015, 18:21

Κραυγή αγωνίας από την κοινότητα των ορθόδοξων χριστιανών στη Συρία

  • Κραυγή αγωνίας από την κοινότητα των ορθόδοξων χριστιανών στη Συρία
    Φωτογραφία αρχείου με τον Μητροπολίτη Βόστρων Σάββα, το βράδυ της Ανάστασης, σε ενορία του Πατριαρχείου Αντιοχείας

Ένας-ένας εγκαταλείπουν οι χριστιανοί ορθόδοξοι την ευρύτερη περιοχή του Χαλεπίου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, με τους ιερείς να μην εξαιρούνται από τον κανόνα που ισχύει καιρό τώρα στην περιοχή. Όπως αποκαλύπτει ο Μητροπολίτης Βόστρων του Πατριαρχείου Αντιόχειας Σάββας στην εφημερίδα To Βήμα και τη Μαρία Αντωνιάδου, στην περιοχή έχουν απομείνει μόλις 1.900 οικογένειες καθώς οι άνθρωποι φεύγουν για να σώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους:

Στην ευρύτερη περιοχή του Χαλεπίου κοντά στα σύνορα με την Τουρκία ζούσαν το 2010 75.000 Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Το 2013 ο αριθμός τους είχε μειωθεί κατά πενήντα χιλιάδες και σήμερα, σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, δεν ξεπερνούν τις 1.900 οικογένειες. Και από τους 20 ιερείς που ποίμαιναν την πόλη και τα χωριά γύρω από το Χαλέπι, σήμερα παραμένουν μόλις δύο.

«Είναι τραγικό. Καθημερινά προσπαθούμε να κρατήσουμε τον κόσμο όρθιο. Όμως τι μπορείς να πεις στους ανθρώπους αυτούς; Κουράστηκαν να μάχονται. Δεν αντέχουν πλέον να πολεμούν. Προσπαθούν να επιβιώσουν σε συνθήκες εξαιρετικά αντίξοες, όμως ο φόβος ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να χάσουν ένα από τα παιδιά ή τα εγγόνια τους είναι μεγάλος» επισημαίνει στο Βήμα ο Μητροπολίτης Βόστρων του Πατριαρχείου Αντιοχείας κ. Σάββας, ο οποίος υπηρετεί κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία.

Όπως προσθέτει «ναοί και σχολεία έχουν καταστραφεί. Και καθημερινά βλέπεις στους δρόμους ανθρώπους που κουβαλούν τα λιγοστά υπάρχοντά τους και προσπαθούν να καταφύγουν στην Ιορδανία και στη Δαμασκό για να γλυτώσουν από τον πόλεμο. Το μόνο που σκέφτονται είναι να βρουν ένα ασφαλές μέρος».

Ο κ. Σάββας, αλλά και όλοι οι αρχιερείς του Πατριαρχείου Αντιοχείας που υπηρετούν στη Συρία, προσπαθούν να επιτελέσουν τα καθήκοντά τους με αυταπάρνηση. Παρά τις απαγωγές και τις εκτελέσεις κληρικών και μοναχών παραμένουν εκεί, μοιράζοντας τρόφιμα και φάρμακα καθημερινά.

Όμως ακόμη και στην πρωτεύουσα Δαμασκό οι ιερείς που ζουν εκεί προσπαθούν να βρουν τρόπους διαφυγής. Ήδη από τους 30 έγγαμους κληρικούς που υπηρετούσαν, οι 5 ακολούθησαν και αυτοί τον δρόμο της προσφυγιάς.

«Έλειψα από την πατρίδα μου για δύο χρόνια. Και ήρθα για να επισκεφθώ τον γέροντα πατέρα μου και τα αδέλφια μου. Ο πόνος είναι ατελείωτος. Καθημερινά νεκροί και τραυματίες. Δεκάδες με σταματούν στον δρόμο και με ρωτούν πως μπορούν να φύγουν για το εξωτερικό» τονίζει ο Επίσκοπος του Πατριαρχείου Αντιοχείας κ. Ισαάκ που τα τελευταία χρόνια υπηρετεί στην Γερμανία.

«Λειτούργησα την Κυριακή εδώ στη Δαμασκό και γύρω μου, σε μία ενορία που παλιά έσφυζε από ζωή, από νέους ανθρώπους και παιδιά, είδα ελάχιστους και αυτοί, στην συντριπτική τους πλειονότητα, ήταν άνθρωποι μεγάλοι σε ηλικία. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που αρνούνται να φύγουν, που αρνούνται να εγκαταλείψουν τους τάφους των προγόνων τους, που δεν ξεχνούν ότι ο χριστιανισμός είναι μέρος της ιστορίας και της παράδοσης αυτού του τόπου», σημειώνει ο κ. Ισάακ.

Οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών με παρεμβάσεις τους έχουν απευθύνει δεκάδες εκκλήσεις για την προστασία των Χριστιανών.

Ο Χριστιανισμός στη Συρία
Η χριστιανική παρουσία στη Συρία ξεκινάει από την εποχή του Αποστόλου Παύλου. Εκατομμύρια χριστιανοί γεννήθηκαν και ανατράφηκαν επί αιώνες στην περιοχή της σημερινής Συρίας. Έζησαν δεκάδες πολέμους κι όμως κατάφεραν ν’ αντέξουν.

«Η ακμάζουσα Ορθόδοξη κοινότητα, με τις ενορίες-κόσμημα για την παγκόσμια κοινότητα, με τα νοσοκομεία, τα δικά της γηροκομεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, με τα μέλη της που περιελάμβαναν από περήφανους καλλιεργητές της γης, εμπόρους, διανοούμενους, βουλευτές και υπουργούς, σήμερα αργοπεθαίνει…. Και πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται μήπως ακολουθήσει την τραγική μοίρα των χριστιανών του Ιράν και του Ιράκ», τονίζει ο κ. Ισαάκ.

  • Αναδημοσίευση από την εφημερίδα To Βήμα.