5 Οκτώβριος 2015, 21:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Οκτώβριος 2015, 21:13

Το ΝΑΤΟ τραβάει το αυτί της Μόσχας για τις παραβιάσεις πάνω από την Τουρκία

  • Παραβίαση από ρωσικό αεροσκάφος καταγγέλλει η Άγκυρα – Ο Ερντογάν προειδοποιεί τη Μόσχα με «επιπτώσεις»
    (Φωτ. αρχείου)

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καταδίκασε τις «απαράδεκτες παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη» και συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των πρεσβευτών των 28 κρατών-μελών. Λίγες ώρες αργότερα, το ΝΑΤΟ απαίτησε από τη Ρωσία να σταματήσει τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Τουρκίας, η οποία είναι μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Ακόμα, κάλεσαν τη Μόσχα να δώσει εξηγήσεις χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις της ως ιδιαίτερα επικίνδυνες και ανεύθυνες ενέργειες.

Το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο «διαμαρτύρεται εντόνως για αυτές τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Τουρκίας και καταδικάζει αυτές τις εισβολές στην επικράτεια και τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου του NATO», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα, Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Αμύνης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από τη Ρωσία δεν ήταν τυχαίες. Την ανησυχία του εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. «Είμαστε πολύ ανήσυχοι διότι αυτό είναι ακριβώς το είδος των πραγμάτων για τα οποία η Τουρκία υπερασπίζεται τα δικαιώματά της και αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν (σ.σ. τα αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας) να καταρριφθούν», δήλωσε από τη Χιλή όπου βρίσκεται.

Η Άγκυρα έχει καταστήσει σαφές ότι εάν οι παραβιάσεις συνεχιστούν θα αντιδράσει, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «βαρύ ολίσθημα» το ότι η Μόσχα προσφέρει βοήθεια στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, το οποίο επιδίδεται «σε κρατική τρομοκρατία».