5 Οκτώβριος 2015, 17:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Οκτώβριος 2015, 18:04

Ένα ταξίδι στην αλησμόνητη πατρίδα το φεστιβάλ της ποντιακής νεολαίας (φωτο)

  • Ένα ταξίδι στην αλησμόνητη πατρίδα το φεστιβάλ της ποντιακής νεολαίας (φωτο)
    (Φωτ.: megapress / Γιώργος Κωνσταντινίδης)

Συγκίνηση, χαρά, ενθουσιασμό, στιγμές ανατριχίλας, ένα ταξίδι στην αλησμόνητη πατρίδα πρόσφερε το Φεστιβάλ Ποντιακού Πολιτισμού που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας στο «PAOK Sports Arena».

Οι κερκίδες μπορεί να μην γέμισαν, ωστόσο ο ενθουσιασμός ξεχείλισε και τα χειροκροτήματα «ταρακούνησαν» πολλές φορές την αίθουσα, όταν οι εκπρόσωποι των νεολαιών από ολόκληρο τον κόσμο παρουσίασαν (κυρίως) ποντιακούς χορούς.

Στη σκηνή αλλά και κάτω από αυτήν για περισσότερες από δύο ώρες έγινε παρέλαση χρωμάτων και κατάθεση ψυχής από τους νεαρούς χορευτές, η πλειονότητα των οποίων για πρώτη φορά παρουσίασαν τους χορούς των προγόνων στη μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα. Ο συναισθηματικός αντίκτυπος ήταν απολύτως εμφανής στο κοινό, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα έναν κύριο στα μπροστινά καθίσματα, ο οποίος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα και τους λυγμούς του.

Κατέθεσαν την ψυχή τους
Κάθε αποστολή έδωσε το δικό της χρώμα στο Φεστιβάλ. Συγκλόνισε η φωνή της νεαρής Ποντιοπούλας από τις ελληνικές κοινότητες της Γεωργίας, η οποία απέδωσε το «Αητέντς επαραπέτανεν», έχοντας κάτω από τη σκηνή νέους και νέες, ντυμένους στα κοκκινόμαυρα και κρατώντας αναμμένα κεριά, ενώ παραδοσιακούς χορούς των Ελλήνων της Αζοφικής παρουσίασε η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας.

Παραδοσιακά τραγούδια από τον Πόντο απέδωσε ο Γιάννης Καϊσίδης, ο οποίος κάνει γνωστή με τη φωνή του τη μουσική του Πόντου στο μακρινό Καζακστάν, όπου κατοικεί, ενώ με ενθουσιασμό παρουσίασαν ποντιακούς χορούς οι νεαροί Πόντιοι από την Αυστραλία και την Κύπρο. Εντυπωσιακότατη ήταν η παρουσία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ρωσίας, οι χορευτές της οποίας βγήκαν στη σκηνή με τρεις σημαίες, της Ρωσίας, της Ελλάδας και του Πόντου, ενώ σαν να πατούσαν στον αέρα, όταν έκαναν τις χορευτικές φιγούρες τους, έμοιαζαν οι χορευτές της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη.

Ένα βίντεο με στιγμιότυπα από ποντιακό γάμο πρόβαλε η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά, ενώ οι φωνές και οι ήχοι λύρας και νταουλιού που πρόσφεραν οι αδελφές Χριστίνα και Αθηνά Κυριακίδου, στο πλαίσιο της παρουσίασης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, ξεσήκωσαν τον κόσμο και τον έκαναν να χορέψει αυθόρμητα μπροστά στη σκηνή.

Τέλος, μια σειρά ποντιακούς χορούς παρουσίασε με ζωντάνια και η αποστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ. Στην εκδήλωση τραγούδησαν η Πέλλα Νικολαΐδη, ο Κώστας Αγέρης και ο Αλέξης Παρχαρίδης, και έπαιξαν οι μουσικοί Χάρης Αθανασιάδης, Γιάννης Σονίδης και Γιάννης Πολυχρονίδης.

«Έγινε ένα βήμα νίκης»
Με τρανταχτά χειροκροτήματα εισήλθε στο χώρο του Φεστιβάλ ο μέγας χορηγός της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος για μία ακόμα φορά αναφέρθηκε στην ενότητα του ποντιακού ελληνισμού, στέρεες βάσεις για την οποία έβαλε η Συνδιάσκεψη.

«Είναι ένα βήμα νίκης αυτό που έγινε. Είναι κακό που η αίθουσα δεν είναι γεμάτη, όμως αυτό είναι ένας λόγος για να εργαστούμε περισσότερο. Ίδιοι ρυθμοί, ίδιες κινήσεις, ίδια συναισθήματα, στο χορό έχουμε αρμονία. Για ποιο λόγο στα υπόλοιπα δεν μπορούμε να ενωθούμε; Σας καλώ και πάλι στην ενότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ιβάν Σαββίδης.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Gallery