6 Οκτώβριος 2015, 09:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Οκτώβριος 2015, 09:08

Πόντιοι και Αρμένιοι στις Ιωνικές Γιορτές 2015 στη Νέα Σμύρνη (φωτο, βίντεο)

  • Πόντιοι και Αρμένιοι στις Ιωνικές Γιορτές 2015 στη Νέα Σμύρνη (φωτο, βίντεο)

Πόντιοι και Αρμένιοι συναντήθηκαν στο Άλσος Νέας Σμύρνης το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, συμμετέχοντας στις Ιωνικές Γιορτές 2015 με τίτλο «Οι Πόντιοι και οι Αρμένιοι συνοδοιπόροι στον πολιτισμό και στους αγώνες».

Αφού οι Αρμένιοι και οι Πόντιοι έδωσαν επί σκηνής τον καλύτερό τους εαυτό, μετά το τέλος της εκδήλωσης, σειρά είχε το ποντιακό παραδοσιακό γλέντι.

Το έναυσμα για την εκδήλωση έδωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νέας Σμύρνης, Αγίου Δημητρίου και Δάφνης «Η Μαύρη Θάλασσα» Ουρανία Χρυσοχοΐδου-Κανάκη, η οποία μεταξύ άλλων στο λόγο της έθιξε και το θέμα της αφαίρεσης του κεφαλαίου για τον παρευξείνιο ελληνισμό από την εξεταστέα ύλη της Γ΄ Λυκείου, τονίζοντας πως είναι «μεγάλο ατόπημα της κυβέρνησης η κίνηση αυτή».

Ακολούθησαν μουσικές και χοροί από το αρμένικο συγκρότημα «Avetis» και από τα τρία χορευτικά τμήματα της Ένωσης Ποντίων Νέας Σμύρνης, Αγίου Δημητρίου και Δάφνης «Η Μαύρη Θάλασσα».


Το νεανικό αρμένικο συγκρότημα «Avetis», επί σκηνής

Ανάμεσα στους χορούς και τα τραγούδια παρουσιάστηκε και ένα θεατρικό μονόπρακτο στην ποντιακή διάλεκτο (με τον τίτλο Αέτσ’ αγαπούν οι Πόντιες), από μέλη του θεατρικού τμήματος συνοδευόμενα από τη χορωδία της Ένωσης. Ποντιακή λύρα έπαιξε ο Κώστας Μαυρόπουλος (ο οποίος είχε και την επιμέλεια των σκηνικών της παράστασης) και νταούλι ο Δημήτρης Μαυρόπουλος. Λύρα επίσης έπαιξε και ο Γιάννης Καζαντζίδης με τα χορευτικά της Ένωσης.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα ποντιακό παραδοσιακό γλέντι, με τον Γιάννη Φωτιάδη στη λύρα, τον Φώτη Κοζυράκη στο τραγούδι και τον Παναγιώτη Καζαντζίδη στο νταούλι.

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης

Gallery
Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ03
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
2015
20:30
Η Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης, Αγίου Δημητρίου και Δάφνης «Η Μαύρη Θάλασσα» συμμετέχει στις Ιωνικές...