4 Οκτώβριος 2015, 18:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Οκτώβριος 2015, 18:09

Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας επί σχεδίου για το προσφυγικό

  • Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας επί σχεδίου για το προσφυγικό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής για ένα σχέδιο δράσης που έχει σκοπό να ανακόψει το κύμα των μεταναστών που κατευθύνεται προς την Ευρώπη, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί αύριο κατά τις συναντήσεις που θα έχει στις Βρυξέλλες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Βάσει του σχεδίου αυτού, η Τουρκία θα πρέπει να δεχθεί να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να ασφαλίσει τα σύνορά της με την ΕΕ συμμετέχοντας σε κοινές περιπολίες με την ελληνική ακτοφυλακή στο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου, οι οποίες (περιπολίες) θα συντονίζονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία εποπτείας των συνόρων Frontex.

Οι μετανάστες οι οποίοι θα συλλαμβάνονται θα οδηγούνται πίσω στην Τουρκία, όπου θα κατασκευαστούν και θα συγχρηματοδοτηθούν από την ΕΕ έξι νέοι καταυλισμοί, στους οποίους θα μπορούν να στεγαστούν έως και δύο εκατομμύρια πρόσφυγες.

Από την πλευρά τους, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να δεχθούν να φιλοξενήσουν έως και 500.000 ανθρώπους. Αν η ΕΕ καταλήξει σε συμφωνία αύριο με την Τουρκία, το σχέδιο θα υποβληθεί προς έγκριση στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στα μέσα Οκτωβρίου.