4 Οκτώβριος 2015, 15:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Οκτώβριος 2015, 09:57

Το ψήφισμα της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας

 • Το ψήφισμα της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας
  Ο συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής Άλκης Αναστασιάδης ανακοινώνει το ψήφισμα της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας
 • Το ψήφισμα της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας
 • Το ψήφισμα της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας

Την αποφασιστικότητα των συνέδρων να εκλείψει κάθε φαινόμενο διάσπασης και την επιθυμία τους να παραμείνουν πιστοί στις αρχές και στις αξίες των προγόνων τους, μετέφερε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Άλκης Αναστασιάδης από το βήμα της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας.

Με την ολοκλήρωση των τριήμερων εργασιών βγήκε μια σημαντική είδηση.

Η Οργανωτική Επιτροπή της Συνδιάσκεψης «μεταλλάσσεται» σε Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας, που στόχο έχει να επικοινωνήσει τις δράσεις και τις αρχές Ποντιακού Ελληνισμού σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο Άλκης Αναστασιάδης διάβασε και το ψήφισμα της Συνδιάσκεψης, το οποίο αποτελείται από 20 σημεία και συμπεριλαμβάνει τις προτάσεις των συνέδρων στις επιμέρους συνεδρίες του Σαββάτου.

Το ψήφισμα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει προτάσεις, δράσεις και ενέργειες για:

 • Τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
 • Τη στήριξη στην προσπάθεια του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη για τη δημιουργία Κέντρου Ποντιακών Μελετών.
 • Τη δημιουργία Σπιτιού των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη.
 • Την on line διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου.
 • Την εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στους ομογενείς της διασποράς.
 • Τη χαρτογράφηση και αποτύπωση των μνημείων στον Πόντο.
 • Στήριξη στην Ελληνική Εκκλησία.
 • Στήριξη στις ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προστασία του περιβάλλοντος.
 • Τη συνέχιση του μαθήματος των θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία.
 • Την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στους ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση.
 • Στήριξη στους Σύρους πρόσφυγες.

Στο ψήφισμα εκφράζεται επίσης η επιτακτική ανάγκη για την οργάνωση και λειτουργία ενός δυναμικού παγκόσμιου τριτοβάθμιου οργάνου στον ποντιακό χώρο. Για την υλοποίηση του στόχου αυτού η νεολαία θα συμβάλει στη διεξαγωγή του 7ου Παγκόσμιου Οργανωτικού Συνεδρίου Ποντιακού Ελληνισμού.

Τέλος, η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας εκφράζει την αγανάκτησή της για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στην τελευταία μέρα των εργασιών της συνδιάσκεψης η Οργανωτική Επιτροπή τίμησε τον παραολυμπιονίκη Γρηγόρη Πολυχρονίδη –δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω ασθένειας– και τον μεγάλο χορηγό της Συνδιάσκεψης Ιβάν Σαββίδη.

«Εμείς αγαπάμε το λαό μας και την καταγωγή μας με ιδιαίτερο τρόπο. Είναι υπεράνθρωπη αυτή η αγάπη. Είμαστε έτοιμοι κάθε μέρα να πεθάνουμε και να ξαναγεννηθούμε για τον Ποντιακό Ελληνισμό», τόνισε ο Ι. Σαββίδης και συνέχισε λέγοντας:

«Είμαστε διαφορετικοί, αλλά όλοι είμαστε Πόντιοι. Αυτό είναι το μωσαϊκό του Ποντιακού Ελληνισμού και γι' αυτό, αν χρειασθεί να περπατήσω σε όλες τις χώρες και να ζητήσω τη συμβουλή διακεκριμένων Ποντίων, θα το κάνω. Δε θα επιτρέψω σε καμία χώρα να σκεφθεί ότι είμαστε η σκόνη του Ποντιακού Ελληνισμού. Είμαστε ζωντανοί».

Ο ίδιος έκανε λόγο και για σκοτεινές δυνάμεις, οι οποίες επιχείρησαν να εμποδίσουν τη διοργάνωση της Συνδιάσκεψης και την προσπάθεια για ενότητα.

«Χθες σε μία εκδήλωση είδα το πρόσωπο του ανθρώπου που επιχείρησε να εμποδίσει την προσπάθειά μας. Ήθελα να πάω και να του ζητήσω συγνώμη, αλλά δεν ήξερα το λόγο. Ο Ποντιακός Ελληνισμός δεν είναι ιδιωτική επιχείρηση. Ανήκει σε όλους μας» ανέφερε δηκτικά ο Ι. Σαββίδης.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το ψήφισμα.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης