4 Οκτώβριος 2015, 14:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Οκτώβριος 2015, 14:20

ΗΠΑ: Παράπλευρες απώλειες το μακελειό στο Αφγανιστάν

  • ΗΠΑ: Παράπλευρες απώλειες το μακελειό στο Αφγανιστάν

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στη διεθνή κοινότητα ο βομβαρδισμός νοσοκομείου των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν από αεροσκάφη της πολυεθνικής δύναμης, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων επτά ασθενών και τριών παιδιών.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι το πλήγμα «ίσως ήταν παράπλευρη απώλεια» από βομβαρδισμούς γειτονικών κτιρίων, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα δεσμεύτηκε για ενδελεχή έρευνα και εξέφρασε «βαθιά συλλυπητήρια» στις οικογένειες των θυμάτων.

Η έρευνα γίνεται σε συνεργασία με την αφγανική κυβέρνηση, ωστόσο νωρίτερα το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε πως στο χώρο του νοσοκομείου βρέθηκαν να κρύβονται 10 έως 15 αντάρτες Ταλιμπάν.

«Ασυγχώρητη» και «εν δυνάμει εγκληματική» χαρακτήρισε την επίθεση ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Με ανακοίνωσή τους, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» καταγγέλλουν πως είχαν κατ' επανάληψη δώσει το ακριβές στίγμα του νοσοκομείου τόσο στην αφγανική κυβέρνηση όσο και στις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μάλιστα, η οργάνωση καταγγέλλει ακόμα ότι μετά από την έναρξη των βομβαρδισμών, ενημέρωσε την Καμπούλ και την Ουάσιγκτον για τον κίνδυνο που ελλοχεύει, όμως τα πλήγματα συνεχίστηκαν για «περισσότερα από 30 λεπτά».