3 Οκτώβριος 2015, 13:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Οκτώβριος 2015, 13:02

Ορκίστηκαν οι 300 της νέας Βουλής

  • Ορκίστηκαν οι 300 της νέας Βουλής
    Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Συμέλα Παντζαρτζή)

Με θρησκευτικό και πολιτικό όρκο έγινε το πρωί του Σαββάτου η ορκωμοσία των 300 βουλευτών που προέκυψαν από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Της διαδικασίας προέδρευσε ο δ' αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, καθώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν εξελέγη και οι τελευταίοι αντιπρόεδροι έχουν υπουργοποιηθεί.

Στην Ολομέλεια της Βουλής τελέστηκε αγιασμός, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και ακολούθησε η τελετή της ορκωμοσίας, κατά την οποία οι βουλευτές έδωσαν όρκο, άλλοι στο Ευαγγέλιο, δύο μουσουλμάνοι βουλευτές (Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Αχμέτ Ιλχάν) στο Κοράνι και άλλοι –κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ– έδωσαν τον πολιτικό όρκο.

«Καλή δύναμη στο έργο σας και πολλές υπομονές», ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος στους βουλευτές, ενώ «άξιοι» αναφώνησε ο προεδρεύων του Σώματος.

Με το πέρας της τελετής, οι βουλευτές υπέγραψαν το πρωτόκολλο της ορκωμοσίας, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αύριο στις 11 το πρωί, η Βουλή θα εκλέξει τον Πρόεδρό της και σε ξεχωριστή συνεδρίαση θα εκλέξει τους αντιπρόεδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς. Για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τον Νίκο Βούτση.

Την υποψηφιότητα Βούτση, πέραν των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.