3 Οκτώβριος 2015, 11:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Οκτώβριος 2015, 10:59

Πρώτο κουδούνι στα ομογενειακά σχολεία της Πόλης

  • Πρώτο κουδούνι στα ομογενειακά σχολεία της Πόλης
    Εικόνα από το πρώτο κουδούνι της χρονιάς στο Γυμνάσιο και Λύκειο της Ίμβρου (φωτ.: rumvader/facebook)

Ενθαρρυντικά μηνύματα έστειλε στους Έλληνες της Πόλης αλλά και σε ολόκληρο τον ελληνισμό, η έναρξη της σχολικής χρονιάς την περασμένη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου.

Ένας ικανοποιητικός αριθμός μαθητών φοιτά στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κωνσταντινούπολης, με το Ζάππειο να έχει τα πρωτεία σε απόλυτους αριθμούς, με 118 μαθητές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Χωρίς αμφιβολία, η πιο ευχάριστη εξέλιξη φέτος είναι η επαναλειτουργία του Λυκείου και Γυμνασίου στα Αγρίδια, στην Ίμβρο, μετά από 51 χρόνια! Ύστερα από μισό αιώνα λειτουργούν και πάλι όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης (μαζί με το Δημοτικό στους Αγίους Θεοδώρους) στο ιστορικό νησί.

Αγιασμό μάλιστα θα τελέσει στις 12 Οκτωβρίου στο νέο σχολείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στο Δημοτικό σχολείο της Ίμβρου που άνοιξε τις πόρτες του για τους μικρούς μαθητές πριν από δύο χρόνια, φοιτούν τρία παιδιά, ενώ στο Γυμνάσιο και Λύκειο στα Αγρίδια εγγράφηκαν 11 μαθητές.


Παιδιά από το νηπιαγωγείο του Ζαππείου στην Πόλη

Στη Βλάγκα της Κωνσταντινούπολης φοιτούν έξι μαθητές (αναμένεται μία ακόμη εγγραφή) και στη νήσο Πρίγκηπο άλλοι έξι.

Επίσης, ιδιαίτερη χαρά και πίστη στο μέλλον της ομογένειας προσφέρει το Δημιουργικό Εργαστήρι της Αγίας Τριάδας που ξεκίνησε τη λειτουργία του με 20 παιδάκια (ενώ αναμένεται η εγγραφή άλλων πέντε) και το νηπιαγωγείο του Ζαππείου στο οποίο έχουν εγγραφεί 33 παιδιά.


Μαθητές από το Ζωγράφειο Γυμνάσιο-Λύκειο της Κωνσταντινούπολης

Όσον αφορά τα άλλα σχολεία της Κωνσταντινούπολης, οι αριθμοί των μαθητών είναι oı εξής: Στη Μεγάλη του Γένους Σχολή φοιτούν 48 μαθητές, στο Ζωγράφειο Λύκειο 41 μαθητές και στο Ζάππειο (στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση μαζί) 118 μαθητές.