2 Οκτώβριος 2015, 12:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Οκτώβριος 2015, 11:53

Ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική χορήγησης ασύλου ζητά ο Σόιμπλε

  • Σόιμπλε: Να θεσπιστεί ευρωπαϊκός νόμος για το άσυλο
    (Φωτ.: EPA / Drew Angerer)

Άφησε για λίγο στην άκρη τις δηλώσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία και απάντησε σε ερωτήσεις για τη χειρότερη προσφυγική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη από τους γιουγκοσλαβικούς πολέμους της δεκαετίας του ’90. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη Die Welt ζήτησε έναν ευρωπαϊκό προσφυγικό νόμο και μια ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική χορήγησης ασύλου. «Και γρήγορα!», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι κάποια προβλήματα δεν μπορούν πλέον να διευθετηθούν σε εθνικό επίπεδο και συνεπώς ορισμένα κράτη-μέλη θα πρέπει να παραχωρήσουν ένα μέρος της εθνικής τους ευθύνης.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, η θέσπιση του νόμου θα πρέπει να είναι θέμα μηνών, και όχι θέμα χρόνων. «Αλλά πρώτα θα χρειαστεί να θέσουμε την πρόσβαση στην Ευρώπη υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε προσθέτοντας ότι ένας τέτοιος νόμος δεν προϋποθέτει αλλαγές στις συμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς υπάρχουν ήδη τα «θεμέλια» στη συνθήκη της Λισαβόνας.

Τα κράτη-μέλη από το 1999 έχουν συμφωνήσει να δημιουργήσουν ένα κοινό σύστημα ευρωπαϊκού ασύλου.

Από τότε έχουν υπάρξει πολλές προσπάθειες να εναρμονιστούν οι νόμοι, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε θέματα όπως η αναγνώριση ενός ατόμου ως πρόσφυγα και οι συνθήκες υποδοχής. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνέντευξή του ανέφερε ότι η Γερμανία ήταν έτοιμη να παραχωρήσει εθνικά δικαιώματα σε ό,τι αφορά την πολιτική ασύλου. «Πιστεύω ότι η Γαλλία θα ήταν έτοιμη να πράξει το ίδιο», σημείωσε και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι και η Ιταλία, και πιθανόν και η Ελλάδα, θα μπορούσαν να πεισθούν να κάνουν το ίδιο.

Σόιμπλε: Η Ευρώπη χρειάζεται να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ελέγχει την πρόσβαση, αλλά δεν νοείται μια Ευρώπη γεμάτη φράχτες.

Ο Γερμανός πολιτικός πρόσθεσε ότι θα ήταν αναγκαίο να υπάρξουν συνομιλίες και με τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης. «Δεν θα πρέπει να στριμώχνουμε πάντα την Ουγγαρία στη γωνία», κατέληξε.