31 Ιούλιος 2013, 18:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:17

Ψηφίστηκε το τουριστικό νομοσχέδιο. Τι προβλέπει

  • Διαμαρτυρία Κεφαλογιάννη για το βρετανικό ριάλιτι

Ψηφίσθηκε κατ΄άρθρο, σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, το Νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, την αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και άλλες διατάξεις.

Το νομοσχέδιο για τον Τουρισμό κινείται στη λογική της αποφυγής μη αιτιολογημένων απαγορεύσεων σε επενδυτικά έργα και δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο ρυθμίστηκαν ζητήματα που αφορούν τα εξής:

Σύνθετα τουριστικά καταλύματα

- Συμπληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, δηλαδή επενδύσεων που εκτός του κλασσικού τύπου ξενοδοχείου μπορούν να φιλοξενούν και επιπλωμένες κατοικίες και άλλες ειδικές τουριστικές υποδομές.

- Απλοποιούνται οι προϋποθέσεις μετατροπής υφιστάμενου συμβατικού ξενοδοχείου σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα.

- Παρέχονται κίνητρα για τη φιλοξενία ειδικών εγκαταστάσεων, όπως γκολφ, τουριστικών λιμένων,  συνεδριακών κέντρων, αλλά και κέντρων ευεξίας, ιαματικής θεραπείας και θερμαλισμού.

Τουριστική κατοικία

-  Σύντομα θα εκδοθούν νέες προδιαγραφές για την επιπλωμένη τουριστική κατοικία οι οποίες θα αντικαταστήσουν αυτές που εξυπηρετούσαν τον σχεδιασμό μίας άλλης εποχής.

- Κατατέθηκε τροπολογία με στόχο τον εξορθολογισμό και την απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας που αφορά στις τουριστικές επαύλεις και τις επιπλωμένες κατοικίες, μετά από διαβούλευση με τους τουριστικούς φορείς.

Συστάδες ξενοδοχειακών επιχειρήσεων

- Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών καταλυμάτων, παρέχονται κίνητρα για τη δημιουργία συστάδων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

- Θα χορηγείται λοιπόν ενιαίο Ειδικό Σήμα Λειτουργίας σε όμορα ή τεμνόμενα από φυσικά εμπόδια τουριστικά καταλύματα με στόχο την λειτουργική ενοποίησή τους. Η λειτουργική ενοποίηση θα αφορά τόσο σε υφιστάμενες όσο και μελλοντικές επενδύσεις.

Νέοι θεσμοί τουριστικής δραστηριότητας:

- Με τις νέες ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, εισάγεται ο θεσμός των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo-hotels) , ενώ σε ότι αφορά στο θεσμό των ΠΟΤΑ, γίνονται εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να εναρμονίζεται με το πλαίσιο για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα.

- Εισάγονται κατευθύνσεις και προϋποθέσεις για την ίδρυση ΠΟΤΑ, όπως η ελάχιστη απαιτούμενη έκταση, το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό ιδιοκτησίας,  ο αριθμός κλινών κ.λ.π.

- Ρυθμίζονται και ζητήματα, που αφορούν στα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα.

Πηγή: ipop.gr